Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V lekárňach stále chýbajú lieky. Pacienti praktizujú liekovú turistiku
Zdielať na

V lekárňach stále chýbajú lieky. Pacienti praktizujú liekovú turistiku

BRATISLAVA / Lieky, ktoré sú v našich lekárňach nedostupné, sa totiž v každom z okolitých štátov kúpiť dajú. Ide pritom o lieky, ktorých absencia by pre pacientov znamenala život ohrozujúci stav. Jedným z dôvodov je, že lieky síce na Slovensko v potrebnom množstve dorazia, no distribučné firmy ich vykúpia a vyvezú do zahraničia.

"Za najaktuálnejšie vnímame výpadky neurologických a psychiatrických liekov, štandardne dlhodobo chýbajú niektoré antibiotiká, lieky pri liečbe vysokého tlaku," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Podľa prezidenta lekárnikov takmer neexistuje kategória liekov, pri ktorej by nezaznamenali výpadok. Medzi nimi aj také, ktoré nemajú dostupnú priamu alternatívu. Pacientovi tak lekár musí úplne zmeniť liečbu, čo môže byť problém. Môže ísť o život ohrozujúci stav.

"Keď si uvedomíme, že napríklad liečba epilepsie sa nastavuje týždne až mesiace, tak môžeme hovoriť o vysokom riziku pre pacienta, ktorému vypadnú lieky zo dňa na deň," uviedol Sukeľ. "Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými obmedzeniami výrobných miest, oneskorením dodávok obalových materiálov do výrobných miest a zvýšeným dopytom po niektorých liekoch," informovala Jana Matiašová, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Pacienti sa sťažujú aj na to, že kým niektoré lieky u nás dlhodobo zohnať nevieme, za našimi hranicami nie je problém ich kúpiť. "Pacienti môžu využiť zákonnú možnosť, vybrať si liek v inej členskej krajine EÚ, avšak v tomto prípade je potrebné disponovať fyzickým, papierovým receptom," doplnila Matiašová. Ak by napríklad dôchodkyňa nemala dcéru v Prahe, jej príbuzní by z Humenného museli po lieky cestovať poriadne ďaleko.

"Medzi príčiny dlhodobej či krátkodobej nedostupnosti liekov patria výrobné či logistické dôvody, neúčelné hromadenie liekov pacientmi, no tiež reexport, teda vyvážanie liekov zo Slovenska do iných krajín," uviedlo v stanovisku Ministerstvo zdravotníctva SR. "Reexport sa veľmi rozmáha a vidieť to na firmách, ktoré vyvážajú lieky nie v státisícoch, ale v miliónoch eur. Teda aj reexport sa dnes výraznou mierou podieľa na tom, že tie lieky sú nedostupné," doplnil Sukeľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy