Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Koniec výstražných trojuholníkov? Povinnej výbave v aute zrejme odzvoní
Zdielať na

Koniec výstražných trojuholníkov? Povinnej výbave v aute zrejme odzvoní

SLOVENSKO / Vodič na Slovensku je vždy pri dopravnej nehode povinný použiť výstražný trojuholník. Prvá európska krajina však zakáže ich používanie. Vystriedajú ich moderné majáčiky.

Vyzerá to tak, že roky zaužívanej povinnej výbave v aute odzvoní. Španieli sa rozhodli, že od roku 2026 bude v ich krajine povinné používať len majáky, trojuholníky budú zakázané. Dovtedy sa budú môcť používať obe formy varovania. "Trojuholníky ako také určite význam majú. Je lepšie mať auto aspoň nejako označené. Každopádne vo veľa prípadoch to nie je vôbec praktické. Napríklad pri silnom vetre, na diaľniciach, pri prejazde prvého kamiónu alebo väčšieho nákladného vozidla. Jednoducho ten nápor vetra ten trojuholník odfúkne," uviedol Vladimír Podmanický, SOS Team Slovakia.

Aj toto bol jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Španieli rozhodli zmeniť zaužívanú výbavu a tento nápad dotiahli ešte do dokonalosti. Výstražné svetlo bude povinne napojené na internet a v priebehu 30 sekúnd zašle úradom potrebné dáta o mieste odstaveného auta. U nás sa zatiaľ k takýmto krokom kompetentní nechystajú. "Povinnosť mať vo výbave vozidla výstražný trojuholník vychádza z viedenského dohovoru a aktuálne na tom neplánujeme nič meniť. Využívanie výstražného oranžového svetla naša legislatíva neprikazuje, ale ani nezakazuje. Je tak na rozhodnutí vodičov, či si takéto svetlo zaobstarajú a budú ho používať," informoval Ivan Rudolf, riaditeľ odboru komunikácie Ministerstva dopravy SR.

Využitie výstražného svetla – majáčika, aj bez prepojenia na internet, má viac výhod. "Bolo by to určite praktickejšie, za každého počasia, za každých poveternostných podmienok a myslím si, že aj čo sa týka rýchlosti označenia toho vozidla. Predsa len, ak rozbaľuješ trojuholník, chvíľu to trvá. Niekedy sa zvykne hneď zlomiť, veľakrát nie sú kompletné, takže myslím si, že by to určite prispelo k bezpečnosti na cestách," uviedol Podmanický.

Majáčiky sú vode odolné, nárazu vzdorné, môžete ich magnetom uchytiť na viditeľné miesto na aute a vidieť ich až do kilometrovej vzdialenosti. Takéto praktické osvetlenie by polícia podporila. "Vodič je povinný použiť výstražný trojuholník, avšak použitie výstražného znamenia oranžovej farby na vozidle – najmä v prípade núdzového státia, teda v prípade, keď je vozidlo pokazené, nie je zakázané," uviedol Tomáš Vrábel, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

V tomto prípade platí, že čo nie je zakázané, je dovolené. Avšak pri kúpe takéhoto svetla si dajte pozor na jeho kvalitné spracovanie a výdrž. Dbajte aj na to, aby svetlo bolo naozaj z diaľky viditeľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy