Oblačno
22°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Mlyn Kolárovo: Obilie z Ukrajiny vyhovuje požiadavkám EÚ
Zdielať na

Mlyn Kolárovo: Obilie z Ukrajiny vyhovuje požiadavkám EÚ

BRATISLAVA / Deň po zákaze dovozu niektorých produktov z Ukrajiny má Mlyn Kolárovo výsledky analýzy druhej vzorky ukrajinskej pšenice z akreditovaného laboratória. Prítomnosť pesticídov v zdraviu ohrozujúcom množstve sa nepotvrdila. Múka z nej dokonca neobsahuje ani zvyškové látky. Preto sa čaká na výsledky referenčného laboratória Európskej komisie. Až tie rozhodnú, či sa bude ukrajinská pšenica likvidovať.

Do kolárovského mlyna v utorok, 18. apríla, ráno prišli kontrolné výsledky vzoriek pšenice, múky aj otrúb. Všetky vyhovujú normám Európskej únie. "Akreditované laboratórium dnes potvrdilo, že pšenica je v súlade s predpismi. Síce vykázali tam nejakú hodnotu tej látky florpilifos, ale je to v súlade s predpismi," uviedol Levente Varga spolumajiteľ Mlyn Kolárovo. Spoločnosť Mlyn Kolárovo dala testovať aj múku z inkriminovanej pšenice. "Najdôležitejšie je, že čistiaca linka to vie odstrániť a múka neobsahuje žiadne rezíduá pesticídov," doplnil Varga.

V Kolárove spracujú mesačne 10 tisíc ton obilia. To, že 1 600 ton ukrajinskej pšenice v sýpke zostáva aj naďalej zablokovaných, zatiaľ neovplyvní výrobu. "Oveľa väčšia škoda je to, že naše meno bolo poškodené. Podľa nás nepresnými informáciami agro rezort vyvolal paniku," povedal Varga. "Ministerstvo neoznačilo konkrétny mlyn priamo ani vtedy, keď už výsledky z laboratórií ukázali na konkrétne hodnoty zakázanej látky v kontaminovanej pšenici," reagoval Andrej Wallner, hovorca Ministerstva hospodárstva SR. Odznelo ale, že ide o najväčší mlyn na Slovensku a ten je len jeden. Navyše sa v médiách objavili rozdielne informácie o hladine pesticídov.

Od septembra už odobrali v Mlyne Kolárovo viackrát cielene vzorky ukrajinskej pšenice. "Máme výsledky a protokoly, že kvalita je v súlade s predpismi a je vyhovujúca," povedal Varga. Osud 1 600 ton zablokovanej ukrajinskej pšenice závisí na výsledku ďalšej analýzy. "Čo si dal samotný subjekt analyzovať rešpektujeme, ale naše výsledky v tomto prípade sú iné, sú vyššie, z toho vychádza, že sa bude zasielať arbitrážna vzorka do referenčného laboratória európskej komisie a na základe výsledku budeme postupovať," uviedol šéf Veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Avšak už teraz sa množia podnety od spotrebiteľov v súvislosti s kolárovskou múkou. "Preto sme my zobrali všetky múky, podliehajú analýze, zatiaľ sme nezistili nič, neboli zvýšené hladiny nad referenčné hodnoty," doplnil Bíreš. "Súhlasíme s tým, že dovoz z Ukrajiny je pre celý náš región veľký problém. Treba to riešiť, ale nie takým spôsobom, aby poškodili mená spracovateľov," uzavrel Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy