Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Divadlom proti kyberšikane. Aký môže mať dopad?
Zdielať na

Divadlom proti kyberšikane. Aký môže mať dopad?

PEZINOK / Počas covidu, keď žiaci nechodili do školy a učili sa dištančne, kyberšikana nabrala veľké rozmery. A práve táto skutočnosť bola podnetom pre divadelné predstavenie prešovského divadla. Hercami boli študenti konzervatória. Žiaci základných škôl mali možnosť vidieť, ako kyberšikana začína a aký môže mať dopad.

​Žiaci, toto je vaša nová spolužiačka Tina. Tina, sadni. Príbeh začína tým, ako si k nej v novej škole začne dovoľovať jeden spolužiak. Fotí ju na mobil, aj keď to vôbec nechce a potom to zavesí na net. "Nie je správne, ak sa deti navzájom šikanujú a ubližujú si. Mám sama skúsenosť, keď sa mi zdôverila žiačka," povedala učiteľka ZŠ v Pezinku Miriama Puškárová. Žiaci predstavenie veľmi ocenili. Niektorí z nich sa už s kyberšikanou stretli. "Následky môžu byť aj také, že niekto si sám môže ublížiť aj kvôli tomu, že je z toho smutný," uviedla žiačka ZŠ v Pezinku Lea Pavlis.

Aj keď v prípade Liany kyberšikana bolo iba v začiatkoch, ona o tom hneď povedala rodičom. "Chceli na mňa vytvoriť takú nepeknú sieť, ale predošlo sa tomu. Som rada za pani psychologičky, ktoré máme na škole," opísala žiačka ZŠ v Pezinku Liana Piršel. Divadelné predstavenie videli žiaci základných škôl 5. až 9. ročníka. "Spravili sme na záver predstavenia takú malú diskusiu s hercami," vysvetlil riaditeľ pobočky v Bratislave Divadlo Babadlo Peter Vojtek. "Ďalej sa o tom budeme s deťmi na školách rozprávať a dostanú anonymné dotazníky," informovala koordinátorka prevencie a sociálny pedagóg, ZŠ v Pezinku, Petra Benčíková.

"Mestská polícia Pezinok uvítala možnosť aj týmto spôsobom bojovať proti sociálno-patologickému javu, akým je kyberšikana," oznámila preventistka, Mestská polícia v Pezinku, Lucia Korytárová. "Je to dosť poučné pre ľudí, ktorí sa s tým nestretli, ale aj stretli," dodal žiak ZŠ v Pezinku Gabriel Novosad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy