Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predaj nehnuteľností stagnuje. Developeri ponúkajú bývanie na skúšku
Zdielať na

Predaj nehnuteľností stagnuje. Developeri ponúkajú bývanie na skúšku

BRATISLAVA / Vlastné bývanie sa stáva pre mladých čoraz nedostupnejšie. Okrem ceny sú problémom prísnejšie podmienky a vysoké úrokové sadzby hypoték. To ich odrádza od kúpy a idú radšej do podnájmov. Niektorí developeri preto prišli so zaujímavou ponukou.


"O kúpu bytov záujem jednoznačne klesol. Vidíme tam pokles na úrovni 20 až 30 percent," informoval Peter Porubský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Aj napriek tomu, že ceny nehnuteľností zlacneli o zhruba 8 až 10 percent. Ľudia majú obavy z rastúcich úrokových sadzieb a sprísňovania podmienok poskytovania hypoték. Banky prihliadajú aj na celkovú zadlženosť klienta.

"Čo sme ešte roky dozadu nemali, je že ten jeden akcept, ktorý banka automaticky odrátava z príjmu, je v podstate 20 percent z výšky príjmu. Čiže ak má klient príjem vo výške 1 000 eur, automaticky odrátajú 20 percent. Tým pádom rátajú s tým, že klient má výšku príjmu len 800 eur," uviedla Veronika Vravková, finančná poradkyňa FinGo. "Tí ľudia, ktorí nejdú do toho trhu nákupu, sa presúvajú do trhu prenájmu. Záujem o prenájmy rastie," uviedol Porubský.

Developeri ponúkajú nové služby, inak povedané akcie, ktorými sa snažia oživiť trh. "Akciovú komunikáciu alebo komunikáciu predajných akcií vnímame najmä u developerov, ktorí potrebujú dopredať svoje projekty alebo naštartovať svoj predaj na začiatku," uviedol Filip Žoldák z realitnej kancelárie HERRYS. "Vnímame, že klienti na trhu očakávajú, cenové zvýhodnenie. Začali sme ponúkať bývanie na skúšku. Vnímame, že pre ľudí je pred tým, ako sa pre byt rozhodnú, veľmi dôležité zvážiť všetky konkrétne obavy," upresnil Juraj Privrel, development manager ITB Development.

Jednou z najväčších bariér sú rastúce úrokové sadzby. Aktuálne sa pohybujú okolo štyroch percent a podľa analytikov môžu byť do leta ešte vyššie. "Hlavne v Amerike krachujú niektoré banky, čo má vplyv aj na Európsku centrálnu banku, ktorá bude donútená zvýšiť úrokové sadzby. Predikcia je, že sa môžeme dostať až na nejakých 6 percent," uviedla Vravková.

Aktuálne preto developeri ponúkajú byty už vo výstavbe, čím sa snažia sprístupniť bývanie mladým ľuďom. "Prišli sme s finančným programom Garantovaná hypotéka. Rátame s tým, že projekt dokončíme v roku 2026, následne byty klientom odovzdáme. Počas nasledujúcich 24 mesiacov až do roku 2028 majú klienti garanciu toho, že splátka bude na úrovni sadzby 1,49 percenta," uviedol Privrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy