Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyhadzovanie elektroniky má veľký dopad na životné prostredie. Problém rieši Európsky parlament
Zdielať na

Vyhadzovanie elektroniky má veľký dopad na životné prostredie. Problém rieši Európsky parlament

ŠTRASBURG / Takmer 80 percent obyvateľov Európskej únie by najradšej každé pokazené zariadenie, ktoré doma má, opravilo a nie vyhodilo s tým, že si kúpi nové. Neustále vyhadzovanie elektroniky má veľký dopad aj na životné prostredie. Z elektrických a elektronických zariadení je najrýchlejšie rastúci odpad na svete. V roku 2019 to bolo viac ako 53 miliónov ton.

Téma takzvaných kazítok sa do Európskeho parlamentu dostala už niekoľkokrát. Tentoraz sa už ide s legislatívou do finále a zákazníci budú mať povinne právo na opravu.

„Pri tom rýchlom konzumnom štýle sme akosi zabudli na to, že po pokazení sa dá výrobok aj opraviť a netreba ho nahradiť novým,“ hovorí europoslanec z Progresívneho Slovenska Michal Wiezik.

Opravovať sa však podľa návrhu nemá donekonečna. V podstate sa má zabrániť tomu, aby sa výrobok na hranici svojej životnosti, respektíve tesne po záruke pokazil tak, že už ho nie je možné opraviť, alebo zohnať náhradnú súčiastku. 

„Keď sa staré spotrebiče opravujú príliš dlho, tak ničia životné prostredie často ešte viac než keby sa vyrobili nové spotrebiče,“ priblížil europoslanec zo strany SaS, Eugen Jurzyca.

Europoslanci ešte diskutujú aj o predĺženej záruke. Aktuálne 2-ročná by sa mohla predĺžiť na troj, alebo štvorročnú.

 „Je to otázka aj našich peňaženiek, aby jednoducho spotrebiteľ mal právo na to, aby jeho výrobok bol opraviteľný, aby sa dal opraviť, aby boli náhradné diely dostupné,“ uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann.

Na spotrebičoch má byť preto jasne uvedené ako dlho budú fungovať aj s opravami, aká je predpokladaná doba ich životnosti, či ako dlho sa budú vyrábať náhradné diely.  

 „Slovensko je súčasťou spoločného európskeho trhu, čiže tie isté pravidlá, ktoré platia pre kupujúcich v Nemecku, v Rakúsku, v Česku, musia platiť aj na Slovensku,“ dodal Vladimír Bilčík zo strany Spolu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy