Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Manželia z Petrohradu prišli na Slovensko ešte pred vojnou, nesúhlasili s Putinovým režimom
Zdielať na

Manželia z Petrohradu prišli na Slovensko ešte pred vojnou, nesúhlasili s Putinovým režimom

SLOVENSKO / Od vypuknutia vojny prešlo na naše územie z Ukrajiny takmer 358-tisíc utečencov. Kým drvivú väčšinu tvorili Ukrajinci, útočisko našli u nás aj samotní Rusi.

Pani Svetlana s manželom Sergejom pochádzajú z Ruska. Na územie našej krajiny prišli krátko pred vojnou. "Odišli sme preto, lebo chceme žiť v normálnej krajine, kde má človek slobodu slova. Nechceli sme žiť v krajine, v ktorej vládne totalita. Lebo napríklad, keď vyjadríme nesúhlas s vládou, tak buď dostaneme pokutu, alebo nás zavrú do väzenia," povedala Svetlana. 

Ich kroky viedli práve na Slovensko, kde sa pred rokom a pol presťahovala aj ich dcéra Katka. Jej dôvod opustiť rodnú zem bol rovnaký. "Ja som mala tiež dobrú motiváciu, lebo ja som tiež utečenkyňa od režimu... Odišla som, keď začal Covid, v septembri 2020, žiadne slovo po slovensky, ale to bola nočná mora sa vrátiť tam," uviedla Katka. 

Všetci traja aktuálne žijú v Nitre. Manželia pracujú ako dobrovoľníci. V rámci voľného času pomáhajú tým, ktorých vojna pripravila o všetko. "Robíme tu dobrovoľnícku prax na jednom sklade v Nitre, kde pomáhame Ukrajincom. Teraz sme napríklad v registračnom stane, do ktorého prichádzajú utečenci. Informujeme ich, kde nájdu stravu, oblečenie, pomáhame im aj po psychickej stránke," povedal Sergej.

Pani Svetlana s manželom Sergejom nie sú jediní Rusi, ktorí našli svoje útočisko u nás na Slovensku. Po invázii Putinovej armády prišlo na Slovensko viac ako 1 000 občanov Ruska, ktorí sa v tom čase nachádzali na Ukrajine. “Prijali sme ich už 1025, pričom z celkovej štatistiky ide o deviate najväčšie číslo, čo sa týka cudzincov neukrajincov, ktorí k nám z Ukrajiny prišli," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Od vypuknutia vojny utieklo z Ukrajiny na naše územie cez 300-tisíc Ukrajincov, takmer 4-tisíc Slovákov, 3-tisíc Maďarov ale aj stovky občanov Maroka, Česka, Indie, Nigérie či Nemecka. Viacerí z nich ale na Slovensku nezotrvajú a našu krajinu využívajú len ako bezpečný koridor, cez ktorý sa snažia dostať domov. Ich registrácia prebieha rovno na hraničných priechodoch. “Celkový počet utečencov od 24. februára je 357 058. Celkový počet udelených dočasných útočísk je 70 495," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Soňa Valášiková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy