Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po nájdení mŕtveho novorodenca v Hniezde záchrany je viacero otázok. Pozreli sme sa, ako funguje
Zdielať na

Po nájdení mŕtveho novorodenca v Hniezde záchrany je viacero otázok. Pozreli sme sa, ako funguje

BRATISLAVA / Po tom, čo v utorok,19.4. našli v Hniezde záchrany na bratislavských Kramároch telo mŕtveho novorodenca, si viacerí kladú otázku - ako sa také niečo môže stať? Bratislava má aj druhé Hniezdo záchrany, a to vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v mestskej časti Petržalka. Ukázali nám, ako ho majú zabezpečené.

"Maminka príde, zdvihne roletu a prvé signalizačné zariadenie nám oznámi, že sa hýbalo s roletou," hovorí vedúca sestra Novorodeneckej kliniky sv. Cyrila a Metoda, Mária Hermanová.

Po tom, čo mamička otvorí roletu a vloží bábätko do inkubátora, má ešte presne 5 minút na to, aby sa s bábätkom rozlúčila, prípadne si celú situáciu rozmyslela a až následne príde zdravotnícky personál.

"Sa spustí ďalšie signalizačné zariadenie, ktoré nám avizuje, že niečo sa vložilo do inkubátora, čiže máme tam dieťa" pokračuje Mária Hermanová.

Okrem toho bol do hniezd záchrany pred niekoľkými rokmi nainštalovaný aj kamerový systém.

"A tú kameru väčšina nemocníc používa tak ako sme im radili, že ju majú periférne na samostatnom monitore a neustále online sledujú to hniezdo," povedala predsedníčka združenia Šanca pre nechcených, Anna Ghannamová.

"Vidíme len to, že z tejto strany mamička si otvorí inkubátor, vloží dieťa, čiže my vidíme len ruky a to bábätko," priblížila Hermanová.

"Mňa zaráža a mrzí, že v tej Bratislave to zrejme takto nefungovalo, lebo keby to tak fungovalo, tak by videli, že tam niekto to dieťa vložil aj keby ten systém signalizačný zlyhal," vyjadril sa Ghannamová.

"Nie je správne, aby sme robili predčasné závery, preto naozaj potrebujeme počkať na závery vyšetrovania," uviedla hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb v Bratislave, Dana Kamenická. Väčšina nemocníc sa však nespolieha len na signalizačné zariadenia, ale hniezda záchrany aj denne fyzicky kontrolujú.

"Pri výmene služieb vrátnikov na centrálnom príjme fyzicky skontroluje danú miestnosť, otvorí si kľúčom, nazrie, či je stav v poriadku a či tam nie je nejaké bábätko a následne odovzdá službu. Robí to každých 12 hodín," priblížil vedúci Oddelenia správy prevádzky Nemocnice sv. Cyrila a Metoda, Marián Vida.

"Väčšina nemocníc, ktoré navštevujeme tak majú interné smernice a kontrolujú hniezdo fyzicky. Niektorí 2-krát denne, niektorí 1-krát denne," doplnila Ghannamová.

Tak to robia napríklad aj vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, Košiciach či Žiline. Jednotná smernica, ktorá by fyzickú dennú kontrolu prikazovala, pre všetky nemocnice, v ktorých sa nachádza hniezdo záchrany, neexistuje.

"My v tejto chvíli ale nepoznáme konkrétne detaily, ako k danému prípadu došlo, preto si počkáme na výsledky vyšetrovania a v nadväznosti na to sa rozhodneme, aké kroky použijeme v aplikačnej praxi, aby sa takéto niečo už nikdy viac nezopakovalo," uzavrela hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy