Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Freóny ohrozujú ozónovú vrstvu, obsahujú ich aj elektrospotrebiče
Zdielať na

Freóny ohrozujú ozónovú vrstvu, obsahujú ich aj elektrospotrebiče

BRUSEL / Chladničky, klimatizácie či tepelné čerpadlá sa budú vyrábať po novom. Obsahujú totiž napríklad freóny, ktoré vysoko poškodzujú ozónovú vrstvu. Podľa Bruselu majú tiež významný nepriaznivý vplyv na ľudské zdravie. Ak sa ich napríklad nadýchame, zostávajú uložené v pľúcach.

Europoslanci chcú, aby sa urýchlene skončili využívať tieto plyny v odvetviach, kde je to technologicky a ekonomicky možné. "Tieto fluórované plyny sú násobne, hovorím o stovkách násobne horšie, čo sa týka dosahu na klimatickú krízu ako CO2," povedal Martin Hojsík, poslanec Európskeho parlamentu.

Takzvané F-plyny nie sú verejnosti veľmi známe, ale majú zásadný vplyv na ozónovú vrstvu. Používajú sa v chladničkách, klimatizáciách, tepelných čerpadlách, v požiarnej ochrane či v medicínskej výbave. "Nemôžeme sa sústrediť len na emisie z dopravy alebo z výroby," uviedol Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu. "Fluórované plyny sú veľmi významným skleníkovým plynom a zásadne otepľujú atmosféru, omnoho viacej ako napríklad oxid uhličitý," ozrejmil Michal Wiezik, poslanec Európskeho parlamentu.

Napriek tomu, že ich je relatívne málo, až extrémne ničia ozónovú vrstvu. Europarlamentom tak prešli nové pravidlá pre výrobcov. "Aby sa prispôsobili pri výrobe a prevádzke rôznych elektrospotrebičov, ale teda hlavne takých vecí, ako sú tepelné čerpadlá," avizoval Vladimír Bilčík, poslanec Európskeho parlamentu. "Výrobcovia chladničiek a ďalších spotrebičov musia byť podporovaní v snahe odstraňovať ten freón," uviedol Robert Hajšel, poslanec Európskeho parlamentu.

Postupne sa tak ukončí ich výroba nielen v Európskej únii, ale nebudú sa môcť do Únie ani dovážať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy