Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nahradí zemný plyn vodík? Prípravy sú v plnom prúde
Zdielať na

Nahradí zemný plyn vodík? Prípravy sú v plnom prúde

BRATISLAVA / Vojna na Ukrajine a obmedzenie dodávok ruského plynu do Európy spôsobili na starom kontinente energetickú revolúciu. V rámci nej sme boli nútení zamerať sa na dlhodobo odkladané projekty a hľadať spôsoby, ako postupne nahrádzať výpadky zdrojov. Jedným z nich je aj postupné nahrádzanie zemného plynu zeleným vodíkom, ktorý nezaťažuje životné prostredie. Prípravy na prechod na nový zdroj energie sú preto aj u nás v plnom prúde, chýba však legislatíva.

Aj keď je vodík u nás ešte stále v plienkach, prípravy na jeho začlenenie do nášho energetického mixu sú v plnom prúde. V ktorých oblastiach by sa mohol najviac uplatniť? "V priemyselných procesoch na využívanie tepla, či už na vykurovanie, ale najmä v priemysle," uviedol výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Prechod na vodík si bude vyžadovať veľké investície. "Práve tie finančné prostriedky sú jednou z najväčších bariér, o ktorej hovoria firmy," dodal Richard Kvasňovský. No a v porovnaní so Západom nám chýba aj potrebná legislatíva. "Vodík je u nás stále chápaný ako úplne nové médium. Ale je to médium, od ktorého sa nedá dnes ujsť," vysvetlil Juraj Sinay, koordinátor vodíkových technológií SR. "Chceli by sme chytiť ten rozbehnutý vlak a byť v tom vagóne napríklad s Čechmi," uviedol Ján Weiterschütz, predseda Národnej vodíkovej asociácie SR.

Prvé projekty zmiešavania so zemným plynom dopadli dobre a nemali vplyv na koncové zariadenia. V Blatnej na Ostrove vlani pustili do siete 10 % vodíka. "Jednak bezpečnosť bola zachovaná, taktiež plynulosť samotnej distribúcie zemného plynu s prímesou vodíka bola rovnako na vysokej úrovni," vysvetlil vedúci oddelenia stratégie technológií SPP Marek Smatana.

Preprava by nemala byť problémom

"Rúra samotná je pripravená, mnoho zariadení na potrubnom systéme je pripravených na tých 5 %. Zopár drobností je potrebné upraviť," uviedol Rastislav Zeleňák, šéf oddelenia synergií v EUSTREAM. Výzvou vzhľadom na odlišné vlastnosti v porovnaní so zemným plynom bude nielen výroba a distribúcia, ale aj skladovanie vodíka. Za zmienku stojí najmä jeho výbušnosť a nižšia výhrevnosť, čo znamená, že rovnaké množstvo suroviny vyprodukuje menej energie. "Skladovanie zmesi zemného plynu a vodíka je možné, treba len vyriešiť isté otázky. Myslíme si, že je to obrovská príležitosť pre plynárenstvo ako také," vyjadril sa Roman Zavada, vedúci oddelenia inovácií, NAFTA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy