Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Útočník v Tel Avive vrážal autom do ľudí a strieľal. Neprežil turista
Zdielať na

Útočník v Tel Avive vrážal autom do ľudí a strieľal. Neprežil turista

TEL AVIV / Pri nočnom útoku v Tel Avive zomrel jeden človek a niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Polícia uviedla, že auto vrazilo do skupiny ľudí, pričom útočník mal aj strieľať. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí hovorí o teroristickom čine.

"Obeťou piatkového útoku v Tel Avive sa stal tridsaťročný taliansky turista," potvrdil Rím. Aj sedem ľudí, ktorí utrpeli zranenia, sú podľa agentúry DPA turisti. Agentúra AP píše o piatich zranených turistoch z Británie a Talianska. Útočníkom bol podľa izraelských bezpečnostných zdrojov štyridsaťpäťročný izraelský Arab, ktorého polícia zastrelila.

Útočník autom nabiehal do chodcov na obľúbenej ceste pre peších aj cyklistov v Tel Avive. Keď na miesto dorazil policajt, ​​uvidel niekoľko zranených ľudí a prevrátený automobil. Jeho vodič chcel použiť zbraň, a tak ho policajt "zneškodnil". Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani potvrdil, že mŕtvym je Talian. Čin odsúdil ako "zbabelý útok". Medzi zranenými, ktorí utrpeli ľahké až stredne ťažké zranenia, je podľa AP aj 17-ročné dievča a 74-ročný muž.

"Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nariadil v reakcii na útok povolať zálohy z radov jednotiek pohraničnej polície," uviedol denník The Times of Israel. Tento krok naznačuje, že existujú obavy z ďalšieho vyhrotenia situácie v krajine. Občanov premiér vyzval, aby dbali na pokyny bezpečnostných zložiek.

V Izraeli panuje v posledných dňoch veľmi napätá atmosféra, pretože izraelská polícia tento týždeň vykonala razie v jeruzalemskej mešite Al-Aksá. Po nich nasledovali raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy a tiež z Libanonu, na ktoré armáda odpovedala náletmi.

USA odsúdili teroristické útoky

Spojené štáty v piatok, 7. apríla, rázne odsúdili teroristické útoky v Predjordánsku a Tel Avive, pri ktorých prišli o život tri osoby a ďalšie utrpeli zranenia. "Vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodinám obetí a ich milovaným osobám, a zranením želáme plné uzdravenie," uviedol americký rezort diplomacie. "Spojené štáty stoja pri vláde Izraela a jeho obyvateľoch," uviedlo ministerstvo. Dodalo, že je v úzkom spojení s izraelskými partnermi. Pri útoku v Predjordánsku prišli v piatok o život dve Izraelčanky, ktoré mali podľa Londýna aj britské občianstvo. Ďalšia osoba utrpela zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy