Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Budeme si spievať veľkonočné ľudovky či vianočné koledy?
Zdielať na

Budeme si spievať veľkonočné ľudovky či vianočné koledy?

BRATISLAVA / Veľkonočné sviatky sú v tomto roku na mnohých miestach Slovenska sprevádzané počasím, ktoré by sa viac hodilo k vianočnému obdobiu. Od nášho meteorológa sme preto zisťovali, aký bude Veľkonočný pondelok a či sa okrem tradičnej šibačke bude dať absolvovať aj prípadná veľkonočná guľovačka.

Tohtoročný začiatok veľkonočných sviatkov pripomína vďaka zasneženému počasiu skôr začiatok adventného obdobia. V Tatranskej Javorine si namiesto veľkonočných ľudoviek môžu spievať vianočné koledy. "Sme v nadmorskej výške 1000 metrov nad morom, takže je to také bežné. Máme tak 30 cm nového snehu," povedal starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák.  

Domáci pre istotu na niektorých svojich domoch nevymenil ani výzdobu a turisti, ktorých sem stále na sviatky prichádza veľa, sa nestačia čudovať. "My si už chystáme kraslice, Vianoce sú za nami, aj keď sme si naozaj mysleli, že príde," povedala turistka z Trenčína. 

Sneh na Veľkú noc nie je podľa meteorológa nič mimoriadne, štatistiky dokonca ukazujú, že snežilo už aj oveľa neskôr. "Posledný deň so snežením v nížinách vychádza až na 24. máj a posledný deň s trvalou snehovou pokrývkou je 11. máj," uviedol meteorológ Michal Hazlinger. Možno to má jednu obrovskú výhodu, snáď budú kúpači v pondelok ku svojim polovičkám v takejto zime milosrdní. "Nebudem milosrdný oblievač, dievčatká si to užijú už sa tešia na to," dodal turista z Trenčína. "V takomto počasí to máme ľahšie, netreba chodiť na vodu, vieme dievčatá aj vyguľovať," doplnil Michaľák. 

Na veľkonočnú guľovačku to ale v pondelok nevyzerá. "Vzhľadom k tomu. že teploty budú dosahovať v priebehu pondelka až 13 stupňov Celzia na juhu, dá sa predpokladať, že ak náhodou niečo bolo na juhu, bude to skôr v podobe slabého dažďa. Na severe od nadmorskej výšky 1000 metrov nad morom môže aj snežiť," uzavrel Hazlinger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy