Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
"Spaľovákom" odzvonilo: Od roku 2035 si už nové auto na benzín či naftu nekúpime
Zdielať na

"Spaľovákom" odzvonilo: Od roku 2035 si už nové auto na benzín či naftu nekúpime

ŠTRASBURG / Európsky parlament v utorok, 14. februára, odhlasoval stopnutie predaja nových automobilov, ktoré nebudú mať nulové emisie. Staré autá “s výfukom” si však budeme môcť medzi sebou predávať aj naďalej, ale čakáva sa, že do roku 2050 z našich ciest úplne vymiznú.

Cieľom je znížiť emisie CO2 do roku 2035 o 100 % v porovnaní s rokom 2021. "Je to vlastne potvrdenie niečoho, čo už automobilky dávno ohlásili, na čom už pracujú," uviedol europoslanec Martin Hojsík. Napriek tomu sa do poslednej chvíle vyjednávalo, či návrh prejde, proti bola totiž veľká skupina europoslancov.

Efektívnejšie podľa nich vieme bojovať s CO2 cez odstraňovanie obchodu s emisnými povolenkami. "Tak to urobíme až desaťkrát lacnejšie, než keď to urobíme zákazom spaľovacích motorov," uviedol europoslanec Eugen Jurzyca. "Som za to, aby spaľovacie motory dostali šancu, pretože sa postupne znižujú emisie, vyvíjajú sa napríklad syntetické palivá," uviedol europoslanec Ivan Štefanec. "Bude to znamenať naozaj náročný proces transformácie, nielen pre automobilový priemysel, a teda pre napríklad štyri veľké automobilky aj na Slovensku," povedal europoslanec Robert Hajšel.

Podporu získal návrh aj vďaka dohode, že sa práve pre automobilky nájdu peniaze určené na rekvalifikáciu. "Potrebujeme plán a financie na rekvalifikáciu týchto zamestnancov a som veľmi rád, že tento tlak sa naozaj oplatil," uviedol europoslanec Michal Wieczik. S novou legislatívou tak prichádza aj povinnosť vybudovať nové nabíjacie stanice. "Aby sme napríklad na diaľniciach, ale aj na cestách prvej triedy mali každých 60 až 70 kilometrov nabíjaciu stanicu na elektromobily," informovala europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. "Táto dohoda je dôležitá, pretože dáva úplne jasný plán aj pre automobilky" uviedol europoslanec Vladimír Bilčík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy