Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veľké ticho okolo záhadnej osoby, obvinenej z terorizmu. Pre TV JOJ sa vyjadril odborník Lumír Němec
Zdielať na

Veľké ticho okolo záhadnej osoby, obvinenej z terorizmu. Pre TV JOJ sa vyjadril odborník Lumír Němec

BRATISLAVA / O osobe, ktorú v nedeľu, 12. februára, večer doviezol vládny špeciál z Iraku, polícia stále mlčí. Podľa informácií TV JOJ by naozaj malo ísť o ženu, ktorá by zo sebou mala mať aj maloleté deti. Podľa odborníkov sa pravdepodobne priamo do bojov v radách Islamského štátu nezapájala, no pokiaľ by ju súd poslal na slobodu, mohla by šíriť ideológiu alebo verbovať bojovníkov.

Rátame s tým, že prokurátor navrhne pre zadržanú osobu väzbu. Policajný prezident Štefan Hamran dodal aj to, že repatriačnému letu predchádzalo vyjednávanie. "Neboli sme nadšení, že sa taká osoba privezie na Slovensko aj s rodinou," vyjadril sa Štefan Hamran. Stále platí, že žena je obvinená z ohrozenia mravnej výchovy mládeže, založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny a vojnového bezprávia

"Práve pri vojnovom bezpráví je najvyšší trest z hľadiska tých troch trestných činov. Tam hrozí až doživotie," vyjadrila sa rektorka Akadémie policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská. Vojnové zločinu sú tie najťažšie, aktuálne sa podľa vyšetrovateľov OSN dejú napríklad na Ukrajine.

"Napríklad zámerné zabitie konkrétnych osôb, útok na civilistov, zmrzačovanie, neľudské zaobchádzanie alebo cielené strely na charitatívne organizácie na civilné objekty, nemocnice," dodáva Lucia Kurilovská. Žiadne podrobnosti o činnosti ženy v Kurdistane nie sú verejne známe.

Pre TV JOJ sa vyjadril Lumír Němec - vojnový veterán, bývalý šéf špeciálneho útvaru SOG

Ako prevoz takejto nebezpečnej osoby prebieha? 

Musia sa zvážiť všetky riziká, ktoré tam sú. Čo sa týka Iraku, tak si myslím, že najrizikovejší je prevoz zadržanej osoby z miesta, kde sa nachádza, na letisko. Na letisku prebieha štandardná kontrola, na palube lietadla je nejaký ochranný ozbrojený tím. Čo som zachytil, tak tam mali byť policajti zo špeciálnej jednotky, ale ich hlavnou úlohou bolo zaistenie prevozu a zabezpečiť ten prevoz na letisko. Prebehne bežná kontrola a na základe nebezpečnosti páchateľa sa vyhodnotí, ako poletí. Samozrejme je po celú dobu letu pod dohľadom. 

Ide o ženu s dvoma deťmi, môže to byť aj pre deti takýto prevoz traumatizujúci vzhľadom na to, že boli súčasťou nejakej teroristickej skupiny? 

Myslím si, že pre deti po tom, čo majú za sebou prevoz lietadlom s občerstvením, to nebude tak traumatizujúce ako to, čo prežívali so svojou mamou v Iraku.

Podľa niektorých informácií, ktoré sú dostupné, ale neoverené, tak žena sa mohla zapájať aj do ostrých bojov v Iraku. Ako veľmi je takáto osoba nebezpečná? 

Nemyslím si, že sa priamo zapájala do ostrých bojov, k tomu ich islamskí teroristi nepoužívali. Oni používali ženy ako takzvané čierne vdovy, to znamená k samovražedným misiám. Že by sa priamo zapájali do bojov, o tom pochybujem, ale samozrejme, aj s tými deťmi mohla byť na mieste, kde dochádzalo k bojom. 

Je nejaká špeciálna ochrana pre osoby, ktoré sú spojené s terorizmom? 

Nedá sa to obecne povedať, záleží na mieste, kde je osoba zadržaná. V Iraku je väčšia pravdepodobnosť, že by sa ju niekto pokúsil oslobodiť, ale na Slovensku je to zrejme proces ako každý iný. 

Ja som sa včera rozprávala s odborníkom z katedry bezpečnostných štúdií fakulty sociálnych vied z Karlovej Univerzity - s pánom Burešem. On uviedol, že nie je úplným štandardom, aby západné krajiny brali naspäť manželky teroristov, aj keď sú zo západných krajín. Je to aj podľa vás ojedinelé, že sa tento prípad stal? 

Nie je to bežné, že by sa takto transportovala jedna osoba naspäť do republiky. Tam môžeme hypoteticky špekulovať o tom, prečo ju vezú naspäť, či im poskytla nejaké informácie. 

Hovorila som aj s Ministerstvom zahraničných vecí SR, ktoré zaisťuje tie repatriačné lety. Tam som sa dozvedela, že ona o tú pomoc musela požiadať, že sa chce vrátiť späť do vlasti. Predtým, ako je pre tú osobu sprostredkovaný ten repatriačný let, je tam nejaký proces preverovania? 

Na to stopercentne existuje proces overovania, aby si boli istí, že žiadajúca osoba je skutočne tou osobou, ktorá je. Preverujú sa tam ďalšie väzby a určite preverujú tie dôvody, ktoré ju k tomu vedú. V tom Iraku musíte mať nejaké miestne zdroje a kontakty, ktoré vám tie informácie pomôžu získať. 

Oni ju pravdepodobne prevzali na sýrsko-irackých hraniciach. Je pri tom prítomná aj polícia alebo nejaká špeciálna jednotka?

Záleží na tom, na akom prechode ju prevzali. Napríklad tam, kde som prekračoval hranice do Sýrie ja, tam spočíval prechod v tom, že vás naloží motorový čln a prevezie vás z jednej strany na druhú, kde vlastne na jednej strane je Sýria a na druhej Irak. Je to iný typ prechodu ako sme zvyknutí z Európy.

Ona aj keď bude odsúdená, tak predsa tam ostanú tie väzby, napríklad deti. Je možné počítať s nejakým ohrozením? Mohli by tam byť nejaké väzby napríklad ohľadom radikalizácie? 

Pokiaľ niekto pôsobil nejakú dobu na území islamského štátu, dobrovoľne tam odišiel, tak nikdy nemôžete stopercentne vylúčiť, že tam neostala nejaká radikálna väzba

Špekuluje sa aj o tom, či je v Iraku odsúdená za teroristické zločiny. Sú v Iraku tresty za terorizmus vysoké? 

Určite fungovalo to, že v Iraku bol za terorizmus trest smrti. Či to stále tak je, alebo nie je, to neviem. Ale myslím si, že to tak ešte stále je, čiže je tam tá možnosť. Každopádne, ja osobne si myslím, že za jej vydaním je nejaká väčšia neznáma, o ktorej my nevieme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy