Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exposlanec pred súdom: Dominik Feri odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek sexuálneho násilia
Zdielať na

Exposlanec pred súdom: Dominik Feri odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek sexuálneho násilia

PRAHA / Bývalý poslanec Dominik Feri v utorok 14. februára na Obvodnom súde Praha 3 odmietol, že by sa dopustil akéhokoľvek sexuálneho násilia. Verí, že v hlavnom pojednávaní preukáže svoju nevinu.

Feri čelí obžalobe z dvoch znásilnení a ďalšieho pokusu o znásilnenie. Prípad sa začal v utorok za veľkého záujmu médií, hlavné pojednávanie je nariadené aj na štvrtok. Feri pred súdom vypovedal dopoludnia, po ňom prišli na rad výpovede poškodených dievčat. Z ich výsluchu však sudkyňa Lenka Hájková pre citlivé detaily vylúčila verejnosť, nezúčastní sa ani výsluchov znalcov.

Prokurátorka Petra Gřivnová v obžalobe opisuje tri skutky

Prvý sa podľa nej stal v noci z 24. na 25. marca 2016 vo Feriho byte v Prahe 3. Feri sa podľa žalobkyne pokúšal mladú ženu bozkávať a siahnuť na ňu, hoci mu dávala najavo, že si s ním intímny kontakt neželá. Feri jej vraj potom začal hovoriť, že je nevyspelá, a prehováral ju k intímnostiam. Obžaloba tvrdí, že keď chcelo dievča z bytu odísť, ponúkol jej Feri nealkoholický nápoj, po ktorého požití sa dievča dostalo do stavu čiastočnej straty vedomia. Feri potom s dievčaťom podľa spisu okrem iného vykonával orálny sex.

Druhý skutok sa podľa žalobkyne stal v novembri 2016, opäť vo Feriho byte. S týmto dievčaťom mal Feri podľa obžaloby pohlavný styk, a to cez jej nesúhlas.

Tretí incident sa stal podľa žalobkyne na konci februára 2018, keď si Feri pozval do Poslaneckej snemovne dievča kvôli možnej pozícii stážistky. Feri na dievčinu podľa obžaloby v kuchynke začal siahať, snažil sa ju bozkávať a ignoroval jej nesúhlas. Dievčine sa podarilo odísť, obžaloba preto skutok kvalifikuje ako pokus o znásilnenie. 

Feri tvrdí, že je nevinný

"Som nevinný. To, čo je mi pokladané obžalobou za vinu, v plnom rozsahu odmietam. Pokladám to za niečo, čo je odporné, čo je nechutné, čoho by som nikdy nebol schopný," povedal na začiatku svojej výpovede Feri. Odmietol, že by sa dopustil sexuálneho násilia či zneužil niečiu bezbrannosť.

S prvým dievčaťom sa Feri podľa svojich slov iba bozkával, s čím podľa neho súhlasila. Keď mu povedala, že nechce pokračovať, ďalej nenaliehal. Pripustil, že mohol povedať niečo, čo sa dievčaťa mohlo dotknúť. Odmietol však, že by pokračoval v intímnych aktivitách. Dôrazne odmietol, že by jej podal nápoj s omamnou látkou. K druhej dievčine povedal, že s ním mala konsenzuálny styk. Opísal, že s ním dievča aj po styku ďalej normálne komunikovalo. Išlo podľa neho o milostný pomer. S tretím dievčaťom, o ktorom obžaloba hovorí, sa podľa svojich slov tiež bozkával s jej súhlasom. 

Po svojej výpovedi Feri povedal, že je pripravený odpovedať na otázky strán a súdu, avšak urobí tak až po výpovediach poškodených a svedkov, ktorých vraj nechce ovplyvňovať.

Feriho začali policajti preverovať po tom, čo ho niekoľko žien obvinilo zo sexuálneho nátlaku, obťažovania a násilia

Na jar 2021 zverejnili noviny Denník N a Alarm. Dnes povedal, že všetky prípady, ktoré texty spomínajú, boli preverené a právoplatne odložené. "Celá táto kauza sa začala na niečom, čo sa ukázalo byť nepravdivé," povedal Feri. Ohradil sa aj proti tomu, že by nespolupracoval s políciou. Povedal, že polícii poskytoval všetku súčinnosť. Po začatí trestného stíhania chcel však s výpoveďou počkať dovtedy, kým bude rozhodnuté o sťažnosti proti obvineniu, vyhlásil. Polícia to podľa neho nerešpektovala.

Feri po zverejnení výpovedí dievčat v médiách rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovať v jesenných voľbách do snemovne. Skončil tiež v TOP 09 a stiahol sa z verejného života. Novinárom dnes povedal, že sa teraz plne sústreďuje na súdne konanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy