Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Košická MHD bude od polnoci premávať, odborári ostrý štrajk prerušili
Zdielať na

Košická MHD bude od polnoci premávať, odborári ostrý štrajk prerušili

KOŠICE / Obyvatelia a návštevníci Košíc by sa v utorok 14. februára mali vybaviť veľkou dávkou trpezlivosti. V meste totiž štrajkujú vodiči mestskej hromadnej dopravy. Do štrajku sa zapojili všetci zamestnanci. Výnimku tvoria štyria vodiči, ktorí obsluhujú dopravu k nemocniciam, za odborárov to uviedla Andrea Vindišová. Košická mestská hromadná doprava bude od nadchádzajúcej polnoci premávať tak, ako pred utorkovým ostrým štrajkom.

Štrajk vyhlásili odborári pri Dopravnom podniku mesta Košice. Apelovať tak chcú na zachovanie košickej MHD a upozorniť na jej nedostatočné financovanie. Jazdiť počas štrajku majú len spoje do vybraných nemocníc, spoločnosti U. S. Steel a do školy v košickej mestskej časti Vyšné Opátske. Odborári negarantujú vypravenie iných autobusových či električkových spojov. 

Štrajk je však dobrovoľný a zapojiť sa doň môžu všetci zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice bez ohľadu na pracovné zaradenie. Na Bardejovskej a Hornádskej ulici je tiež v utorok naplánované verejné zhromaždenie zamestnancov. Počas štrajku bude premávať linka "H", a to v 15-minútovom intervale na trase Staničné námestie – Železničná nemocnica – Nová nemocnica – Stará nemocnica – Staničné námestie. Odborári garantujú aj výpravu autobusových spojov "RA" a vyhradených školských spojov pre telesne a mentálne postihnuté deti.

Spoločnosť Integrovaný dopravný systém Východ informovala, že cestujúci, ktorí sa nevyhnutne potrebujú dopraviť do centra Košíc, môžu využiť spoje prímestskej autobusovej dopravy. Napríklad zo zastávky Lingov, Važecká, Podnikateľská, SOŠ automobilová, Šaca Benzinol, Moskovská, Havlíčkova, Moňok a Pod Furčou. Prímestské autobusy zastavujú aj na zastávkach Námestie osloboditeľov, Mlynská bašta či Magistrát mesta Košice. "Cestujúci s dopravnou kartou Dopravného podniku mesta Košice môžu využiť svoj nabitý kredit aj na zakúpenie cestovného lístka v spojoch prímestskej autobusovej dopravy. Nemôžu však využiť zakúpený predplatný cestovný lístok (mesačník) – ten platí len v DPMK," upozornila z IDS Východ Miroslava Baranová. Zamestnanci Dopravného podniku mesta Košice chcú štrajkom apelovať na zachovanie MHD a upozorniť na jej nedostatočné financovanie zo strany hlavného akcionára, ktorým je mesto Košice.

Podľa odborárov to spôsobuje obmedzenia v doprave, ohrozuje ohodnotenie zamestnancov aj pracovné miesta. Mesto Košice vníma štrajk ako nešťastný krok zo strany odborárov. Vo svojom stanovisku uviedlo, že urobí všetko pre to, aby pomohlo situáciu vyriešiť. Zároveň však očakáva, že sa so situáciou vyrovná vedenie mestského dopravcu. Dopravný podnik mesta Košice zas tvrdí, že už zabezpečil úsporu prevádzkových nákladov a pri chýbajúcich financiách očakáva pomoc mesta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy