Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V EÚ budeme mať ďalších desať rokov bez roamingových poplatkov
Zdielať na

V EÚ budeme mať ďalších desať rokov bez roamingových poplatkov

BRUSEL / V Európskej únii budeme mať ďalších desať rokov bez roamingových poplatkov. Nové pravidlá, ktoré odobril Európsky parlament zaručujú rovnakú cenu, kvalitu a rýchlosť mobilného pripojenia pri ceste do iných členských krajín Únie. Poskytovatelia roamingu budú povinní ponúknuť rovnakú kvalitu roamingu, akú majú klienti k dispozícii v ich domovskej krajine.

Aj vy ste si možno všimli, že v zahraničí sa vám spomalil internet v mobile a roamingový operátor vás presunul zo 4G do 3G siete. Európsky parlament definitívne tieto praktiky stopol. "Podarilo sa nám presadiť zásady zvýšenia kvality služieb, garantovanie bezplatného prístupu k núdzovým linkám a samozrejme aj znížiť veľkoobchodné ceny, ktoré si účtujú samotní operátori medzi sebou," hovorí europoslanec Róbert Hajšel (SD). 

Cena dát bude zastropovaná. V tomto roku to budú maximálne 2 eurá za gigabajt a postupne sa bude znižovať až na jedno euro za gigabajt v roku 2027. Telefonovať sa bude bez roamingových poplatkov, teda za cenu, akú zákazník platí doma. "Parlament schválil ďalšie 10 ročné obdobie kedy tento projekt bude pokračovať a zjednodušovať život všetkých Európanom," hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS,RE). 

"Aby sa človek z ktorejkoľvek časti Európy vedel za tú istú cenu dovolať komukoľvek z Európy a nech sa nachádza kdekoľvek," hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). 

Počas pandémie sa však stávalo, že ľuďom ktorí zostali visieť v inej členskej krajine a pretelefonovali svoj limit, začali chodiť vysoké účty. Europarlament to ale v nových pravidlách stopol. "Pridali sme pandemické situácie alebo krízové situácie, keď ľudia ostanú uväznení v zahraničí, aby takýmto spôsobom nemohli spoločnosti tie poplatky po určitom vypršaní limitu začať si účtovať tieto poplatky," uviedla europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP)

Po novom sa bude musieť rozlišovať aj medzi ľuďmi, ktorí často cestujú do zahraničia a teda potrebujú roaming a medzi tými, ktorí v niektorej krajine žijú a zneužívajú systém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy