Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najvyšší súd rozhodol, Kotleba dostal 6 mesiacov za šeky s extrémistickou tématikou
Zdielať na

Najvyšší súd rozhodol, Kotleba dostal 6 mesiacov za šeky s extrémistickou tématikou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Marián Kotleba je vinný. Rozhodol o tom dnes na pojednávaní Najvyšší súd, hoci pôvodný trest, ktorý mu vymeral špeciálny súd, zmiernil. Napriek tomu uznal, že v prípade odovzdaných šekov na 1 488 eur pre sociálne slabé rodiny, išlo o fašistickú symboliku. Rozsudok pre neho znamená aj ďalšie - politické dôsledky.

Namiesto 4 rokov a 4 mesiacov polročná podmienka. Trest pre Mariána Kotlebu znamená definitívnu stopku v slovenskom parlamente. Kotlebu jeho propaganda dobehla na podujatí, ktoré organizoval ako predseda jeho politickej strany a zároveň vtedajší župan Banskobystrického samosprávneho kraja. Chudobným rodinám pri tejto príležitosti odovzdal tri šeky v hodnote 1 488 eur. Podľa obžaloby a dnes už aj právoplatného rozsudku išlo o symboliku, ktorú dodnes využívajú propagátori fašizmu. "Verejne používal symboly a heslá prejavujúce tak sympatie k ideológiám, ktoré smerujú a v minulosti smerovali potlačeniu základných práv a slobôd. Obžalovaný konal v priamom úmysle," uviedol predseda senátu. 

Kotlebovi hrozilo, že v prípade nepodmienečného trestu poputuje zo súdu priamo do väzenia. Pojednávanie sa začalo bez neho. Kotleba ešte avizoval, že na súd nepríde. Vraj preto, že má chorého syna a nemá sa oň kto postarať. To senát ako ospravedlnenie neakceptoval. "Bola to jedna z alternatív, s ktorou sme rátali," uviedol právny zástupca Mariana Kotlebu Tomáš Rosina. 

Vyhlásenie rozsudku ešte na hodinu skomplikoval anonym a falošný bombový poplach. Nakoniec prišli pre Kotlebu v jednom rozhodnutí dve správy. Jedna dobrá druhá zlá. Do väzenia síce nepôjde, no poslancom už nebude. "Nespokojnosť s právnou kvalifikáciou, ale samozrejme veľká spokojnosť s právoplatným rozsudkom voči predsedovi politickej strany, ktorý týmto pádom opúšťa parlament," uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz. "Jedna vec je vina, druhá vec je trest. Musíme sa oboznámiť s písomným vyhotovením rozsudku," povedal Rosina. 

Mariana Kotlebu sme hľadali v Banskej Bystrici, deň mal tráviť so svojim chorým synom. V centrále strany nebol, auto stálo zaparkované pred panelákom, kde žije jeho mama. Von nevyšiel, až podvečer sme sa spojili telefonicky. "Nikdy sa nehralo o mreže, ale zobrať mi poslanecký mandát, myslím, že dnes budú na vláde otvárať šampus," uviedol Kotleba. 

Kotleba ešte zvažuje podanie na ústavný súd. Čo bude robiť miesto sedenia v parlamentnej lavici vraj ešte nevie. "Možností mám veľa, momentálne to neriešim, alfa omega je syn," povedal Kotleba. Rozhodnutia v prípade Mariana Kotlebu bude zrejme mať aj ďalekosiahlejšie dôsledky. Po Milanovi Mazurekovi totiž ide už o druhého, pre extrémizmus právoplatne odsúdeného poslanca. Podľa prokurátora je preto na mieste zaoberať sa rozpustením celej strany Mariana Kotlebu. "Pokiaľ čelný predstaviteľ politickej strany, teda predseda, presadzuje nejakú ideológiu, alebo s ňou sympatizuje, takýmto spôsobom je infikovaná celá strana. Je podľa mňa dôvod zamyslieť sa nad tým, že by bola celá strana zrušená," dodal Honz. 

Na súde bola nahlásená bomba 

V bratislavskom Justičnom paláci bolo dnes poriadne rušno. Súd tam riešil Kotlebove kontroverzné šeky. Pred budovou zas vykrikovala hŕstka jeho fanúšikov. Všetko nakoniec vygradovalo bombovou hrozbou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy