Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajinské matky napísali kontaktné údaje na chrbty svojich detí. Mali ich zachrániť, keď bude najhoršie
Zdielať na

Ukrajinské matky napísali kontaktné údaje na chrbty svojich detí. Mali ich zachrániť, keď bude najhoršie

BRATISLAVA/KYJEV / Keď sa Ukrajincom život zo dňa na deň obrátil na ruby, mnohí museli urobiť veci, o ktorých ich kedysi ani len nenapadlo uvažovať. Napríklad popísať časti tiel ich malých detí perom. Nie preto, že by to chceli, a už vôbec nie pre zábavu. Ale pre istotu, keby došlo k najhoršiemu a zostali by bez rodičov, aby sa dostali do bezpečia.

​Čo asi musí prežívať človek, ktorý sa uchýli k tomu, že svojmu dieťaťu napíše na chrbát kontaktné údaje. Dôležité mená a čísla, ktoré ho majú zachrániť, keď bude najhoršie. "Popísala som jej ho v prvý deň vojny, keby sa nám niečo stalo a niekto by ju zobral ako pozostalú. Dokonca mi hlavou preblesla šialená myšlienka, či by nebolo lepšie jej túto informáciu nechať vytetovať," uviedla Alenksandra. 

S telefónnym číslom na ruke a jednou igelitkou v nej prešiel úplne sám hranice len 11-ročný Hassan, ktorého príbeh obletel celý svet. Číslo mu na ruku napísala jeho mama, ktorá ho posadila na vlak v ktorom 4 dni cestoval za svojim bratom do Bratislavy. Zďaleka ale nie je jediný. "K 5. aprílu 2022 evidujeme 95 maloletých bez sprievodu z Ukrajiny," uviedlo Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Našťastie, tak ako Hassanov príbeh skončil šťastne a dnes už je v bezpečí nie len so svojimi súrodencami ale aj mamou a babičkou. Aleksandra so svojou dcérkou napokon z Kyjeva pred vojnou utiekla do Francúzska. "Vyšli nám v ústrety dobrovoľníci, zabezpečili nám bývanie a plne sa o nás postarali. Vira je na fotke v šatách, ktoré boli jednou z vecí, ktoré francúzski rodičia pre Ukrajincov starostlivo pripravili," povedala Alenksandra. A keďže sú v bezpečí kontaktné informácie malej Vire z chrbátika zmyla, stále jej v bundičke necháva papierik s kontaktnými údajmi. "Ešte sa neviem odhodlať vytiahnuť jej z vrecka tento popísaný papier. Aj keď teraz sme tam, kde je to bezpečné," dodala Alenksandra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy