Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NAKA vyšetruje nápis na dverách potravín, ktorý diskriminoval Ukrajincov. Vinníkovi hrozí až 10 rokov
Zdielať na

NAKA vyšetruje nápis na dverách potravín, ktorý diskriminoval Ukrajincov. Vinníkovi hrozí až 10 rokov

SVIT / Národná kriminálna agentúra vedie trestné stíhanie v súvislosti so spáchaním zločinu apartheidu a diskriminácie skupiny osôb. Týka sa to prípadu oznamu na dverách potravín vo Svite. Zakazoval vstup ukrajinským utečencom. Vinníkovi hrozí až 10-ročné väzenie.

Oznam na dverách potravín rozpútal veľkú diskusiu. Text bol písaný azbukou a zakazoval vstup do potravín všetkým ukrajinským utečencom. Obsah nezaujal len verejnosť, ale aj políciu. Prípadom sa už zaoberá Národná kriminálna agentúra. "1. apríla prípad prebral vyšetrovateľ NAKA ako podozrenie zo spáchania apartheidu a diskriminácie skupiny osôb," povedal hovorca Policajného zboru SR Michal Slivka. 

Pojem apartheid sme poznali len z afrických štátov, no teraz ho pozná aj náš trestný zákon. "Apartheid robí každý, kto vykonáva nejakú segregáciu obyvateľstva. Môže ísť o etnické, národné a náboženské skutočnosti. Ten, kto takýmto spôsobom diskriminuje, sa dopúšťa trestného činu," uviedla odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Na prípade stále zostávajú nezodpovedané otázky, kto napísal a kto nápis umiestnil na dvere potravín. Vinníkovi hrozí vysoký trest. "Boli vykonané prvotné úkony a zatiaľ sme nikoho neobvinili. Stále prebieha vyšetrovanie," povedal Slivka. "Apartheid a diskriminácia je zločin a je tam trestná sadzba až do 10 rokov," dodala Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy