Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ovocinári zachraňovali úrodu. Teploty na niektorých miestach klesli až na mínus päť stupňov Celzia
Zdielať na

Ovocinári zachraňovali úrodu. Teploty na niektorých miestach klesli až na mínus päť stupňov Celzia

SLOVENSKO / Nočný mráz narobil problémy ovocinárom takmer na celom Slovensku. Ani jeden z nich nespal. Namiesto toho vyrazili už po zotmení do sadov a ratovali najmä rozkvitnuté marhule. Teploty na niektorých miestach klesli až na mínus päť stupňov Celzia.

O desiatej večer začala teplota prudko klesať. Ovocinári sa rozbehli do sadu a do boja s mrazom nasadili aj viacero noviniek. "Má šesť horákov, ktoré rozvirujú vzduch na desať metrov," povedal ovocinár Jozef Žatko. 

Jeden traktor minie za štyri hodiny šesť propán butánových fliaš plynu. Jeho cena výrazne vzrástla. "Propán išiel hore o 40 percent za tri dni," povedal Žatko. Klasické sviečky vymenili za špeciálne piecky plnené peletami a briketami. "Bude horieť sedem až osem hodín. Tak to musíme naplánovať tak, aby to hore cez najväčší mráz," uviedol Žatko. 

"Vidieť hviezdy, to je najhoršie čo môže byť, pretože prituhne," uviedol ovocinár Dušan Szabó. Na 12 hektároch marhuľového sadu pri Dulovciach v priebehu dňa rozložili 4-tisíc parafínových sviec, nimi chcú v priebehu mrazivej noci zohriať vzduch o 4 stupne Celzia. 

Už o pol jedenástej teplota klesla pod mínus jeden stupeň Celzia, začalo sa s kúrením. "Možno bude, podľa mojich odhadov -5 dokonca -6 nadránom, najskôr zapálime 3-tisíc a potom podľa potreby ďalších tisíc," povedal Szabó. "Zatiaľ to pomohlo každý rok," povedal Michal Hamran z Marhuľového sadu Dulovce.  Vlani takýmto ohrievaním mikroklímy zachránili polovicu úrody. Náklady, maloobchodná cena jednej parafínovej sviece je 15 eur, sa vyšplhajú na desiatky tisíc. "My by sme veľmi radi chceli udržať také ceny, ako boli, uvidíme koľko marhúľ sa nám podarí zachrániť," dodal Szabó. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy