Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Opätovný úhyn vzácnych dravcov na Záhorí. Dôvodom má byť nastražený jed
Zdielať na

Opätovný úhyn vzácnych dravcov na Záhorí. Dôvodom má byť nastražený jed

ZÁHORIE / Ochranári aj v týchto dňoch kontrolujú poľovnícke revíry v rámci prevencie ďalšieho úhynu vzácnych dravcov. Na vyhľadávanie návnad používajú špeciálne cvičené psy. Dôvodom je opätovne nastražený jed na Záhorí.

Ochrana dravcov na Slovensku aktuálne zaznamenáva v databáze vtáčej kriminality 3 mŕtve haje červené. Vzácne dravce sa pravdepodobne otrávili nastraženou jedovatou návnadou. "Už máme naplánované termíny a trasy ďalších kontrol, hlavne v oblastiach, kde dochádza k recidívnym prípadom, teda k otravám opakovane a toto je cesta ako tomu pomôcť," povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. 

"Je to taká hanba pre Slovenskú republiku, že medzinárodné programy na ochranu dravcov končia takým spôsobom, že tie dravé vtáky sú otrávené na našom území. Opätovne môžem požiadať verejnosť, aby si všímali, ak sú na nejakom mieste najmenej dva nejaké živočíchy nájdené uhynuté, je na mieste volať číslo 158," uviedol riaditeľ odboru enviromentálnej  kriminality PPZ SR Mário Kern. Haje, orly i myšiaky sú zdochlinožravé dravce, naše prostredie zbavujú od zdochlín a potenciálnych nákaz. "Sú nezmyselné trávené z dôvodov o tzv. škodnej - žiaden dravec nie je škodná a má v tej prírode svoje miesto," povedal Chavko. 

Absencia predátorov, ktorí lovia myši na poli, poľnohospodárom navyše komplikuje situáciu v rámci úrody. Len minulý rok polícia riešila v Kopčanoch tri orliaky morské, štyri haje červené a pätnásť myšiakov lesných, ktorí sa otrávili karbofuranom. Okrem toho boli dva vtáky zastrelené. Ich spoločenská hodnota predstavovala 50 000 eur. Tá biologická bola nevyčísliteľná, keďže vtáky mohli hniezdiť a namiesto toho sa ocitli v kafilérii. 

Uhynuté dravce nežili už dlhšiu dobu, polícii sa tak ťažko zisťovala identifikácia pohybu osôb najmä bez prítomnosti očitých svedkov, prípady sa dejú v extravilánoch častokrát bez zanechania akýchkoľvek kriminalisticky relevantných stôp. Trestné stíhanie prerušili. "Bežia ďalšie úkony na to, aby sme zistili toho páchateľa. Zatiaľ sa nepodarilo získať dostatok dôkazov proti konkrétnej osobe, aby sme ho mohli obviniť. V týchto prípadoch primárne ide o trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 Trestného zákona, v prípade, ak obete sú druhy živočíchov, ktoré sú súčasne aj poľovnou zverou, môže to byť v súbehu s trestným činom pytliactva," povedal Kern. 

Páchateľovi hrozí pri odhalení a dokázaní viny až 5-ročné väzenie. "Komunikujeme aj s kolegami, ktorí v zahraničí postupne používajú rôzne ďalšie metódy, ktoré umožňujú usvedčiť ďalej tých ďalších páchateľov. Verím, že aj my v tomto sa zlepšíme," dodal Kern. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy