Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prokremeľskí dezinformátori šíria videa obetí z Buče a tvrdia, že ide o hercov. Na záberoch sa údajne hýbu
Zdielať na

Prokremeľskí dezinformátori šíria videa obetí z Buče a tvrdia, že ide o hercov. Na záberoch sa údajne hýbu

SLOVENSKO/UKRAJINA / Sociálnou sieťou sa šíria videá, ktoré zachytávajú mŕtvych civilistov. Podľa niektorých šíriteľov sa mŕtve telá na záberoch hýbu. Dôkazom majú byť videá, ktorých obraz má slabú kvalitu. Zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

​Zábery sú nakrútené z auta, z ktorého je vidno telá mŕtvych ľudí ležiacich priamo pri ceste. Videá začali šíriť prokremeľskí dezinformátori na našich sociálnych sieťach s tým, že obete na záberoch sa hýbu. Polícia hovorí o frontálnom útoku na Slovensko. 

"Policajný zbor zaznamenal od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšenú aktivitu prokremeľských kanálov, ktoré šíria proruskú propagandu na sociálnych sieťach," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Video má byť dôkazom toho, že sa ruka mŕtveho tela hýbe. No schválne je šírené vo veľmi zlej kvalite. "Vedia, že ich jednoduché publikum to akceptuje ako fakt, v živote sa nebudú snažiť overovať informácie u ďalšieho zdroja," uviedol Slivka. 

Na prvý pohľad sa tak naozaj môže zdať, že sa ruka hýbe a človek nie je mŕtvy. Keď sa ale na to isté video pozrieme, s obrazom v dobrej kvalite, je jasne vidieť, že ruka sa nehýbe a v skutočnosti vidíme kvapku na čelnom skle auta. Aj o tomto videu tvrdia dezinformátori, že je nahrané komparzistami, mŕtvoly sú iba herci a ide o veľké divadlo pre celý svet. Na záberoch je podľa nich jasne vidno, ako sa mŕtvola v spätnom zrkadle pohne. "Tam ide o optický klam, ktorý je spôsobený pohybom toho auta a vlastne zrkadlením tým, že vlastne ide o odraz zo spätného zrkadla toho vozidla," povedal expert na hoaxy Vladimír Snidl. 

"Je to pravda, bohužiaľ videl som aj tých mŕtvych ľudí, sú to civilisti, neviem načo bolo dobré zabíjať civilistov, normálnych občanov, ktorí nemali ani zbraň, nemali sa ako brániť," uviedol člen diplomatického štábu v Kyjeve Gleb Fishchenko. Dezinformácie šíria anonymné profily, ktoré zdieľajú rôzne manipulatívne statusy a snažia sa vyvolať chaos. Majitelia týchto profilov môžu byť podľa polície financovaní priamo alebo nepriamo kremeľskými zdrojmi. Prípadne to robia bez akejkoľvek odmeny.

"Typickým znakom anonymného účtu je neurčitá profilová fotka. Ide väčšinou o druh rastliny, auta, prírody alebo fotku neznámej osoby stiahnutej z internetu. Druhým znakom sú nulové interakcie na sociálnej sieti," povedal Slivka. "Keď im ponúknete video, ktoré spochybňuje oficiálne informácie či už z ukrajinskej strany alebo novinárov, ktorí sú na mieste tak ten facebookový ľud to bude zdieľať a je úplne jedno z akého to je zdroja, v akej to je kvalite hlavne, že to vyvracia informácie, ktoré rezonujú vtom takzvanom mainstreame," dodal Snidl. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy