Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ľudovít Makó a Boris Beňa nepôjdu do väzby
Zdielať na

Ľudovít Makó a Boris Beňa nepôjdu do väzby

BRATISLAVA / Nejdú do väzby. Súd v prípade zadržaných kajúcnikov Makóa a Beňu dnes konečne rozhodol. Rozhodovanie o návrhu na vzatia do väzby po takmer piatich hodinách prerušili.

Policajná eskorta doviezla oboch obvinených na súd až v popoludňajších hodinách. Včerajšie rozhodovanie o návrhu na vzatie do väzby sudkyňa prerušila a rozhodla až dnes. Bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu, zadržali v sobotu a obvinili pre ich údajnú krivú výpoveď a prísahu, v prípade obvinenia bývalého šéfa SIS-ky Vladimíra Pčolinského, ktorý mal údajne zobrať úplatok od Zoroslava Kollára. Obaja zadržaní vinu popierali a tvrdili, že ich obvinenia sú vykonštruované. 

"Môj klient sa oboznámil 2.apríla s utajovanou prílohou a zistili sme, že jeho predchádzajúce výpovede sú podporené aj materiálmi, ktoré sú v utajovanom režime," uviedol advokát Ľudovíta Makóa Zoltán Perhács. Teraz už vieme, že napriek tomu, že to spočiatku vyzeralo tak, že sa obvinení väzbe nevyhnú, sudkyňa sa nakoniec rozhodla oboch pustiť. "Podľa sudkyne pre prípravné konanie neboli naplnené materiálne podmienky väzby a najmä dôvodnosť obvinenia," povedal hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. 

Prokurátorka podala proti uzneseniu o nevzatí do väzby sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať odvolací súd v utorok 12. apríla. Po rozhodnutí sa mohli Makó aj Beňa vybrať domov. Keďže sa nesmú na základe predchádzajúcich rozhodnutí stretávať, poskytnúť stanovisko nám mohol len jeden z nich. "Dôvod na zamietnutia návrhu prokurátora by spočíval najmä v tom, že trestné stíhanie je úplne nedôvodné. Obvinenie nemalo byť nikdy vznesené," povedal advokát Borisa Beňu Peter Kubina. "Cítim sa ako človek, ktorý konečne vyšiel z väzenia. Celé obvinenie bolo vykonštruované a nepravdivé," uviedol Beňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy