Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Téma rovnoprávnosti žien rezonovala aj v Europarlamente. Únia rieši platové rozdiely aj zaradenie ukrajinských žien
Zdielať na

Téma rovnoprávnosti žien rezonovala aj v Europarlamente. Únia rieši platové rozdiely aj zaradenie ukrajinských žien

ŠTRASBURG / V tieni vojny si europarlament pripomenul medzinárodný deň žien. Okrem problému nižších zárobkov nežného pohlavia treba riešiť aj to, ako zaradiť ukrajinské ženy do pracovného procesu v únii.

Medzinárodný deň žien sa niesol v temnom duchu vojny na Ukrajine aj v Europarlamente. "Ženy Ukrajiny utekajú pred paľbou ruských bômb a opúšťajú svoje domovy, kým ich muži bojujú aj za celú Európu," povedala ukrajinská spisovateľka Oksana Zabužko. Poslanci sa zhodujú na tom, že mnohé Ukrajinky budú musieť odolávať agresorovi aj v Únii. Na bezbranné ženy čakajú rôzne problémy. "Sú tam riziká nástrah obchodu s bielym mäsom a násilia," uviedol europoslanec Michal Šimečka. 

Utečenkyne budú potrebovať ochranu a rýchlu adaptáciu do bežného života. "Dôležité je zaradenie na pracovný trh a hlavne, aby neboli diskriminované," povedala europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Únia musí riešiť aj platové rozdiely medzi ženami a mužmi. Na Slovensku to je 20 percent. Europarlament diskutoval aj o Akčnom pláne rovnosti, mnohé závisí od firemnej kultúry a postavení kolegov. "Môžu mať akúkoľvek legislatívu, keď nebudú mať ľudí, ktorí s tým budú súhlasiť, tak budú hľadať cestičku ako ju nenaplniť," povedal europoslanec Peter Pollák. 

Podľa europoslankyne Miriam Lexmann by sa malo zmeniť aj započítavanie materskej do sociálneho systému: "V penzijnom veku je ten rozdiel oproti mužom viditeľný. Jedná sa najmä o prestávky starostlivosti o deti."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy