Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na zelenú transformáciu nemáme v EÚ dostatok surovín. Sme závislí od Číny a iných krajín
Zdielať na

Na zelenú transformáciu nemáme v EÚ dostatok surovín. Sme závislí od Číny a iných krajín

ŠTRASBURG / V Európskej únii nemáme dostatok surovín, aby sme zvládli zelenú transformáciu. Bez dovozu z mimo-členských krajín nebudeme vedieť napríklad vyrobiť dostatok batérií pre elektro-autá. Množstvo surovín by sme pritom na území Európskej únie ťažiť mohli, lenže sú v chránených oblastiach. A kým jedna skupina europoslancov chce povoliť ich ťažbu, druhá chce umožniť dovoz z krajín, s ktorými nemáme dohodnuté dodávky.

Aj pandémia ukázala, že V Európskej únii chyba množstvo surovín, ktoré sa musia dovážať. A práve s touto závislosťou chce časť europoslancov skoncovať. "Stále sme ako Európa závislí od dovozu ako sú niektoré vzácne kovy. Napríklad tie používané v elektronike,” vysvetlil europoslanec Martin Hojsík (PS,RE). 

“Potrebujeme predovšetkým pre elektromobilitu nové suroviny, ktoré neexistujú na území Európskej únie,” konštatoval europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EPP). Chýbajú nám suroviny ako lítium, či kobalt, bez ktorých zelená transformácia nebude. Globálne dodávateľské siete počas pandémie zlyhali natoľko, že únia si viac chce šetriť tie svoje. Navrhuje napríklad dôkladnejšiu recykláciu televízorov a počítačov. “Závislosť napríklad pri získavaní kritických surovín, ale aj mnohých kriticky dôležitých materiálov na Číne je pre nás veľkou hrozbou,” reagovala europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH, EPP).

Z Číny dovážame 98 % vzácnych surovín do Európskej únie

Iba Čína zabezpečuje 98% dodávok prvkov vzácnych zemín do Európskej únie, Turecko 98% boritanov a Južná Afrika 71% platiny. Mnohé suroviny máme aj na území EÚ, tu prichádza k sporu, či ich na chránených územiach neťažiť vôbec alebo za prísnych podmienok. “Je veľmi dôležité dbať na to, aby sa ťažba za žiadnych okolností netýkala chránených území, pretože pre tie by to znamenalo zánik,” upozornil europoslanec Michal Wiezik (SPOLU, EPP). “Ak chceme zvyšovať našu strategickú autonómiu, potom my musíme využívať všetky oblasti, kde sa nachádzajú takéto suroviny a využiť ich na ťažbu takýchto surovín,” vyjadril sa europoslanec Robet Hajšel (SD).

Komisia dostala za úlohu rozbehnúť rokovania s demokratickými krajinami dodržujúcimi ľudské práva, aby sme mali zmluvy s viacerými štátmi na rôznych kontinentoch. “Sebestačonosť je ilúzia. Spoliehajme sa na diverzifikáciu, na to, že budeme mať zmluvy o voľnom obchode so všetkými demokratickými štátmi,” uviedol Eugen Jurzyca (SaS, ECR).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy