Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kuriózny pokus o emigráciu na Nový rok: muž prešiel hranicou z Južnej do Severnej Kórey
Zdielať na

Kuriózny pokus o emigráciu na Nový rok: muž prešiel hranicou z Južnej do Severnej Kórey

Archívne video

Severná Kórea: Zničila styčný úrad

SOUL / Ide o vzácny prípad, nakoľko neznámy človek sa svojím skutkom pokúsil emigrovať do totalitnej Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, taktiež známej ako Severná Kórea. Ten prekročil prísne stráženú hranicu medzi Južnou Kóreou a Severnou Kóreou. Informáciu oznámila juhokórejská armáda, uviedla agentúra ČTK.

Je to ratita nakoľko túžba po migrácii je takmer vždy v opačnom smere

Hlavné mesto Severnej Kórei Pchjongjang, podľa juhokórejskej armády, zatiaľ nereagoval na žiadosť o zaistenie bezpečnosti pre túto osobu. Ide o raritný prípad, keďže úteky z Južnej do Severnej Kórei, ktorá je pokladaná za nedemokratický režim, sú vzácne. Okrem iného spôsob úteku a to cez demilitarizovanú zónu, ktorá oddeľuje obe krajiny, je tiež atypický. Juhokórejské bezpečnostné zložky odhalili podozrivú osobu v sobotu, 1. januára, vďaka sledovaciemu zariadeniu. Aj keď sa osobu snažili zadržať, nepodarilo sa im ju nájsť, vedeli ale určiť, že sa tomuto neznámemu človeku podarilo prekročiť hranicu. Juhokórejský Spoločný zbor náčelníkov štábov (JCS) nemôže potvrdiť, či daná osoba žije, ale do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) vyslal prostredníctvom tiesňovej linky žiadosť o ochranu zbeha, informovala agentúra Reuters. V posledných rokoch nebol podobný incident zaznamenaný a tento prípad je naďalej vzácny úkaz, nakoľko ide o útek z prosperujúcej Južnej Kórey do totalitnej KĽDR. 

Vojnový stav na Kórejskom polostrove stále trvá

Treba poznamenať, že Severná a Južná Kórea od vojny v rokoch 1950-1953 sú technicky vo vojnovom stave, keďže konflikt ukončilo prímerie a nie mierová zmluva. Demokratický a totalitný svet Kórejského polostrova rozdeľuje už spomínaná demilitarizovaná zóna, ktorá je známou najviac ozbrojenou hranicou na svete. V pásme, ktorý sa rozprestiera na štyri kilometre do šírky a 248 kilometrov do dĺžky, ležia odhadom dva milióny mín. Hranica je strážená vojakmi, tankovými pascami a plotmi z ostnatého drôtu. 

Viac ako 30 000 ľudí emigrovalo do Južnej Kórei za posledných 25 rokov

Od konca 90-tych rokov prebehlo do demokratickej časti Kórejského polostrova približne 34 000 Severokórejčanov. Ich dôvody boli nasledovné- vyhnúť sa chudobe a politickému útlaku vo vlasti. Ďalšia kuriozitou v roku 2020 bol pokus Severokórejčana dostať sa späť domov z Južnej do Severnej Kórei, ktorý mal údajne príznaky ochorenia COVID-19, následne na to vodca KĽDR Kim Čong-un vyhlásil absolútny lockdown v pohraničnom meste Kesong. V septembri toho istého roku severokórejské ozbrojené zložky zastrelilo juhokórejského úradníka, ktorého podľa Pchjongjangu objavili na lodi v teritoriálnych vodách KĽDR, na čo Pchjongjang reagoval zdôvodnením, že išlo o protipandemické opatrenia, informovala agentúra AP. Tie zahŕňajú právo zastreliť kohokoľvek, kto sa nelegálne pokúsi prekročiť hranicu. Nedemokratická KĽDR sa podľa agentúry Reuters neskôr za jeho smrť ospravedlnila.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy