Predstavitelia agrárnych komôr varujú pred ohrozením poľnohospodárskej politiky
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRUSEL / Predvianočnú atmosféru v Bruseli naruší veľká demonštrácia. Tisíce poľnohospodárov a potravinárov chcú 18. decembra protestovať proti návrhom Európskej komisie.
Podpísanie Tatranskej deklarácie
Predstavitelia agrárnych komôr zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska podpísali Tatranskú deklaráciu. Časť výhrad sa týka rozpočtu pre budúce obdobie. "Boli sme uisťovaní, že rozpočet bude minimálne zachovaný alebo zvýšený o infláciu. Žiaľ, tie posledné čísla, ktoré boli zverejnené, hovoria o nižšom rozpočte pre Slovensko. Konkrétne je to menej o 900 miliónov eur," hovorí Andrej Gajdoš, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Superfond a nárast dovozov
Agrokomorám prekáža aj navrhované vytvorenie akéhosi super fondu, v ktorom by museli súperiť o peniaze s inými sektormi, a opakovane tiež upozorňujú na nárast dovozov zo štátov mimo EÚ. "Kde sa bude spoliehať na dovozy. Tak sa tá spoločnosť stáva rukojemníkom a o to viac ohrozená," reaguje Jiří Felčárek, tajomník Českej agrárnej komory. "Tie navrhované zmeny. To je koniec spoločnej poľnohospodárskej politiky," tvrdí Robert Nowak, viceprezident Poľskej poľnohospodárskej komory.
Eurokomisár pre agrosektor nedávno na Slovensku ubezpečoval, že výhrady voči návrhom vníma a je pripravený zámery trpezlivo vysvetľovať. "Polarizácia ničomu nepomáha. Je dôležité rokovať a nájsť spoločné riešenie," informuje Christophe Hansen, eurokomisár pre poľnohospodárstvo a potraviny.
Ľudia z praxe hovoria aj toto: Znížte byrokraciu, my chceme chovať, pestovať, obrábať a nie sa utápať v mori rôznych tabuliek a papierov. "V Poľsku je napríklad zavedený systém, že keď sa tie politiky vymýšľajú, tak zadanie znie, že to musí človek so základnou školou byť schopný ten formulár, tú žiadosť vyplniť behom hodiny," vysvetľuje Jozef Mertuš, ovocinár.