Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spísali petíciu proti susedom. Vysťahovali ich, ale problémy v bytovke neskončili
Zdielať na

Spísali petíciu proti susedom. Vysťahovali ich, ale problémy v bytovke neskončili

HUMENNÉ / Podpálim bytovku, zdochnete, podmínujem to tu – to je len zlomok z toho, čo obyvatelia najproblémovejšej bytovky v Humennom počúvajú denne. Vyše roka bojovali za vysťahovanie agresívnych nájomníkov. Spísali dokonca petíciu a okolie bytovky monitorovali policajné hliadky. Napokon sa veci pohli. Časť agresorov si odpykáva trest vo väzení. Tých ďalších sa podarilo mestu vysťahovať. Nájomníci ale stále nevyhrali.

V Humennom je 85 mestských bytov a vo viac ako polovici z nich žijú neplatiči. Bytový dom, v ktorom sú mestské byty, mal v marci tohto roka dlh bezmála 60 tisíc eur. Agresívni nájomníci slušných susedov obťažujú neustálym krikom aj hádkami, ktoré prerastajú do drsných potýčok.

"Ja mám stále vo vrecku nôž, keď idem po chodbe, lebo sa bojím. Bojím sa o rodinu," priznal bývalý domovník. Slušné rodiny po nociach nespia, po nočnom vystrájaní agresorov vstávajú ráno vyčerpaní do práce. "O tretej v noci sme išli spať a potrebujem ísť do roboty," konštatovala jedna z obyvateliek bytovky. 

Mesto dalo do problémovej bytovky nainštalovať kamery a na zintenzívnenie činnosti vyzvali aj políciu. Po roku sme sa s obyvateľmi znova stretli. "Tento rok nebol v bytovke ľahký, ale zažili sme tu doslova tornáda zmien a aj vďaka reportážam, ktoré ste tu spravili," povedal súčasný domovník Radoslav Makula. Mesto Humenné bolo obyvateľom bytovky nápomocné a vysťahovaním riešilo tri prípady. "Vo februári bola odsťahovaná jedna problémová rodina, v júni bol na návrh matky zrušený trvalý pobyt synovi, ktorý permanentne porušoval domový poriadok a v auguste bola exekučne vysťahovaná osoba na základe právoplatného rozsudku Okresného súdu v Humennom," napísalo mesto Humenné v stanovisku.

"Na jednej strane sa aj vďaka reportážam vyriešilo veľmi veľa vecí, zbavili sme sa jedných, ale čo z toho, keď nám tu dávajú zase problémových. Tak nech porozmýšľajú nad tým, koho nám tu dávajú," reagovala obyvateľka bytovky Dana. Humenská samospráva obyvateľom pomáha aj pri rôznych opravách, či kúpe materiálov. Nájomníci si priestory ničia sami, rovnako ako si navzájom ničia vzťahy. "Bytovka má status...veľmi zlé meno, Pentagon ju volajú, my máme najhoršiu bytovku v Humennom, nikto normálny sa sem nechce prisťahovať," uviedol domovník Makula. Obyvatelia na základe vlastných skúseností navrhujú umiestniť kamery aj pri vchodových dverách a vo výťahu. A taktiež žiadajú mesto o dôkladnejšie preverovanie ďalších nových nájomníkov, aby sa kolotoč petícií a sťažností nemusel roztočiť znova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy