Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mal byť jeden covid pas a rovnaké pravidlá: Europoslanci kritizujú sólo opatrenia jednotlivých krajín
Zdielať na

Mal byť jeden covid pas a rovnaké pravidlá: Europoslanci kritizujú sólo opatrenia jednotlivých krajín

FRANCÚZSKO / Malo to byť jednoduchšie leto s covidpasmi. Zaočkovaní to mali mať všade v únii rovnaké a komfortnejšie. Ale opak je pravdou, čo vyvolalo prekvapenie, sklamanie až hnev v europarlamente. Pre nový variant delta si každá krajina vymýšľa ďalšie papierovačky a pravidlá pri prekračovaní hraníc. Takto by vyzerala vaša cesta autom po Európe, ak by ste cestovali tak, ako náš reportér.

Pôvodné jednoduché stiahnutie aplikácie covid pas sa po chvíľke bádania zmenilo na vyplňovanie rôznych dokumentov. Kým Rakúšania a Nemci nepotrebujú nič navyše, tak Francúzi dodatočné čestné prehlásenie, alebo PCR test, keď človek absolvoval len jednu dávku očkovania, no a my e-hranicu.

Po papierovačkách sme boli zvedaví na realitu cesty

Po štarte na Rakúskych hraniciach nás čakala len krátka zbežná kontrola a potom už kvalitné diaľnice. Na priechode Rakúska s Nemeckom, kde sme prekročili hranice my, nestál nikto a všetko šlo, ako za predpandemických čias Schengenu. Čakalo nás nemilé prekvapenie úplne iného charakteru. Zlé počasie ale neobmedzená rýchlosť. 

Boli sme potom zvedaví na Štrasbrug a prechod do Francúzska

Mesto europarlamentu leží rovno na hraniciach a od nemeckého mestečka Kehl ho delí len rieka Rýn. Keďže sa tu mieša množstvo cestujúcich, vrátane euroúradníkov a novinárov očakávali sme nejaké kontroly. Opäť nič.

Naše tri dokumenty nechcel nikto

Ani najbližšie dni, keď sme opätovne prekračovali hranice, keďže ako viacerí sme boli ubytovaní v Nemecku a nie Francúzsku.

Študovanie rôznych papierov a nariadení vnímajú europoslanci ako zbytočnú byrokraciu

"Malo by to byť záväzné pre všetkých a nie, že každý štát si k tým covid pasom môže ešte sám nanucovať a vymáhať od cestujúcich ďalšie podmienky. Potom už nemôžeme hovoriť o žiadnych zelených, alebo covid pasoch a iných certifikátoch,“ hovorí europoslanec Róbert Hajšel (SMER-SD).

Europarlament žiadal spoločný a jediný dokument

Európsky parlament pri vyjednávaniach o podobe covidového pasu žiadal, aby to bol spoločný a jediný dokument, ku ktorému už nebude cestovateľ potrebovať žiadne ďalšie potvrdenie. Členské štáty ale boli proti. "Bohužiaľ, ako to často v Európskej únii dopadá, tak členské štáty si žiarlivo strážia svoje vlastné právomoci a svoju vlastnú možnosť vymýšľať ešte ďalšie a ďalšie reštrikcie, alebo ďalšie a ďalšie vlastné systémy a ďalšie certifikáty,“ hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS). 

Ivan Štefanec z výboru pre vnútorný trh verí, že sa to zmení k lepšiemu a naznačil ďalší postup europarlamentu. "Budeme preto opäť apelovať na členské štáty, aby zrušili všetky ostatné aplikácie, aby vyžadovali len covid pas.“

Realita bola nakoniec oveľa jednoduchšia, škoda, ale tých papierovačiek a nervov, čo je presný opak covid pasov. Teda malá oprava, po 1000 kilometroch späť nás zdržali kontroly na slovenských hraniciach pri návrate domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy