Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európska zdravotnícka únia má za sebou prvé úspechy. Nebyť nášho členstva vakcíny mohli prísť na jeseň
Zdielať na

Európska zdravotnícka únia má za sebou prvé úspechy. Nebyť nášho členstva vakcíny mohli prísť na jeseň

BRUSEL / Európska únia vykúpila až štvrtinu celosvetového portfólia dodávok vakcín. Môže za to aj iba nedávno vzniknutá zdravotnícka únia, ktorá má koordinovať nielen dodávky vakcín, ale aj očkovanie, či zdravotnícky materiál. Európska Komisia navyše od členských krajín chce, aby 2x do týždňa posielali do Bruselu správy o tom koľko majú vakcín a koľko ľudí zaočkovali. Chce tým zabrániť, aby si štáty zabezpečovali paralelné zmluvy s výrobcami vakcín, čo by išlo hlavne na úkor tých menších, ako napríklad aj Slovenska.

Mnohí slovenskí europoslanci sa zhodujú v tom, že nebyť nášho členstva v Európskej únii, prvú väčšiu dodávku vakcín by sme videli možno až niekedy na jeseň.

"Keby bol súboj medzi štátmi Európskej únie o vakcíny medzi výrobcami, Slovensko by naozaj bolo niekde na konci a stálo by nás to omnoho viac peňazí," konštatuje poslanec Európskeho parlamentu Martin Šimečka.

"My sme ďaleko popredu pred krajinami, ktoré sú za našimi hranicami, nie sú v Európskej únii, Čierna Hora čaká na zásadnejšiu zásielku očkovacích látok pritom je to kandidátsky štát," myslí si europoslanec Vladimír Bilčík.

Ako Slovensko by sme len sotva dokázali ustáť vyjednávania so svetovými farmaceutickými firmami alebo súťažiť napríklad s Nemeckom.

"Keby Slovensko v tomto boji, alebo v tomto nákupe vakcín bolo samé a nie ako člen Európskej únie, tak je dosť možné, že ten scenár by bol že by žiadne vakcíny na Slovensko nedorazili," vyjadril sa europoslanec Michal Wiezik.

​Požičiavanie lekárov a vzájomné uznávanie testov

Zdravotnícka únia nám tiež cez Brusel už čoskoro umožní požiadať aj iné členské krajiny o pomoc napríklad v prípade nedostatku lekárov a na nejaký čas nám ich v úvodzovkách požičať. A dolaďujú sa tiež už iba detaily, aby sme si vzájomne uznávali antigénové a PCR testy.

"Belgicko dlhé mesiace nechcelo uznávať od nikoho iného len proste vykonané len v Belgicku. Takže teraz je dohoda na tom, aby sme si navzájom uznávali tie rýchle antigénové testy, je dohoda na tom, že si budeme uznávať tie PCR testy," informoval podpredseda Európskej únie Maroš Šefčovič.

Zdigitalizovať sa tiež majú aj očkovacie preukazy, ale zároveň Európska komisia sa nechala počuť, že nechce aby sa pri cestovaní diskriminovali tí, ktorí nemali šancu dať sa zaočkovať.

"Európska zdravotná únia nikdy nebola potrebná tak ako teraz, samotné vakcíny by nikdy neboli vyvinuté bez spoločného európskeho výskumu," uzavrel europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy