Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vakcinačným problémom sú ľudia, ktorí neprídu. Európska komisia prichádza s odporúčaním
Zdielať na

Vakcinačným problémom sú ľudia, ktorí neprídu. Európska komisia prichádza s odporúčaním

BRATISLAVA / Pribudli na Slovensku stovky zaočkovaných proti Covidu. Aktuálne máme vakcín dosť. Nečakaným problémom sú však ľudia, ktorí sa na očkovanie prihlásia a nakoniec neprídu. Záujem zrýchliť očkovanie má aj Euróska komisia, ktorá prichádza s odporúčaniami pre lídrov, ako na to. Podľa Mareka Krajčího sme rozbehnutí dobre. Povedal tiež, že je pripravený odpovedať aj na otázky, či dostatočne využívame možnosť bazárového nákupu vakcín, aby sme ich mali viac a mohli očkovať rýchlejšie.

Hoci koaličné rozhovory na túto tému už prebiehajú, koaliční poslanci sa chcú ministra a premiéra pýtať na toto spýtať aj osobne, na mimoriadnom výbore budúci týždeň."Musíme spraviť všetko preto, aby tých vakcín bolo čo najviac, iba očkovanie je tou jedinou cestou, ktorá pomôže   zložiť rúška a otvoriť ekonomiku," uviedol šéf európskeho výboru Tomáš Valášek.


"My sme  takýmto spôsobom dokúpili a dokontrahovali 3,4 milióna vakcín. Treba si uvedomiť, že máme nakontrahovaných viac ako13 miliónov vakcín a tie bdue treba zaplatiť. Je to viac ako potrebujeme, už stačí skrátka," informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Práve dodávka vakcín je podľa ministra vec, ktorú nevedia ovplyvniť. Tempo očkovania je podľa ministra dobré a dostaneme sa do stavu, že bude záujemcov dosť, ale nebudú vakcíny. 



Kým niektorí sa nevedia objednať, iní sa objednajú ale reálne neprídu, čo sa stalo aj v Košiciach - z objednaných 400 ľudí neprišlo 80 - vakcíny síce zchránili, ubrali tým ale možnosť dalším 80 tim sa zaočkovať.

"Aj preto sme dnes vyzvali všetkých,  ktorí su prihlásení na očkovania, aby pokial im to umožnuje situácia a zdravotný stav a nemajú kontraindikácie, aby prišli na očkovanie a neuberali tým miesto dalším, ktorí majú záujem," uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.


Minister zdravotníctva preto pripúšťa, že v lokalitách,  kde je záujem menší, sa možno systém skôr otvorí pre ďalšie skupiny. "Zvažujeme, že koncom týždňa otvoríme systém a budú sa môcť očkovať iné skupiny," skonštatoval minister.


Práve očkovanie seniorov je dôležité z pohľadu odborníkov a aj z pohľadu Európskej komisie, ktorá dnes vydala odporúčania aj pre lídrov ktorý sa budú rozprávaž vo štvrtok. Dokonca marca by vraj v členských krajinách mohlo byť zaočkovaných 80% kritickej infraštuktúry a dôchodcov nad 80 rokov.  "Pre mňa je rozhodujúce aby sme zaočkovlai tých nakritickejších, lebo to nám vyprázdni nemocnice a zachráni životy," povedal lekár Peter Visolajský.

"Chceli by sme, aby sme sa týmto tempom dostali k vytúženej hranici, aby sme koncom leta mohli povedať, že máme zaočkovaných viac ako 70% dospelej populácie," informoval eurokomisár Maroš Šefčovič.


"3,3 miliona pri súčasne nakontrahovanom množstve vakcín, by mali byť začiatkom októbra preočkovaní," povedal minister zdravotníctva.


Pre zrýchlenie celého očkovania by bolo vhodné pravidelné reportovanie 2 krát do týždňa Európskej liekovej agentúre koľko krajiny reálne testov dostali a koľko ich vzužili na očkovanie. No a pomohlo by aj zriadenie elektronického systému na vzdávanie elektornických očkovacích preukazov. "Mala by to byť taká digitálna obdoba žltých očkovacích kariet," vysvetlil eurokomisár Šefčovič.


Dôležité bude tiež preverovanie pozitívnych testov , aby sme vedeli aké mutácie vírusu sú v ktorej krajine. Tie by mali byť sekvenované v miere 5-10%. "Budeme pretestovávať takýmto spôsobom možno aj viac vzoriek, keďže to nebude finančne nákladné," uzavrel minister Krajčí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy