Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozreli sme sa ako to vyzerá na odberných miestach. Termíny sa míňajú ako teplé rožky
Zdielať na

Pozreli sme sa ako to vyzerá na odberných miestach. Termíny sa míňajú ako teplé rožky

BRATISLAVA / Jedna vec je, že vláda rozhodne, že sa od pondelka všetci môžu/musia dať otestovať a druhá, ako to vyzerá priamo na odberných miestach. Digitálny systém hneď v prvých minútach nezvládol nápor záujemcov. A ani potom, keď fungovať začal, mnohých nepotešil - miesta a termíny zmizli ako teplé rožky. Zdravotníci na odberných miestach vravia, že Slováci tak trochu spanikárili a snažili sa dostať k testu čo najskôr. Zisťovali sme, aká je situácia na odberných miestach v rôznych kútoch Slovenska a či sa budete môcť nechať otestovať bez zbytočného čakania.

Potom, ako bol spojazdnený online systém objednávania, ktorý hneď v prvý deň "kľakol", bola väčšina termínov okamžite obsadená. A tak ľuďom v Bratislave a jej okolí nezostáva nič iné, ako sa postaviť do radu a čakať.

"Ja som bol proti tomu ale čo mám robiť, do roboty chodím, musím a papiere potrebujem, potvrdenie," povedal čakajúci.

Šťastlivci, ktorým sa podarilo zaregistrovať online, mohli prísť na vopred určený čas a boli vybavení okamžite.
"Tam ma zobrali hneď, čakám už len na výsledok, na SMS a keďže manželka čaká tu, zohrievam ju," konštatuje ďalší.



Kapacity MOM-iek však musia stačiť aj pre tých, ktorí nepotrebujú test len kvôli práci. Tenká palička čakal aj viaceré malé deti, ktoré zdravotníci otestovali prednostne. "Kvôli tomu, že ideme na Kramáre, do odbornej ambulancie, na kontrolné vyšetrenie, takže tam vyžadujú, aj malé deti musia mať testy," povedala matka  čakajúca v rade. "Bolo to celkom dobré, ale trošku ma to šteklilo. Tak som to zvládla," povedala malá otestovaná.

Zvládnuť by to podľa ministra zdravotníctva mali aj samosprávy a zdravotníci."Predpokladám, že samosprávy urobia výbornú robotu, kus dobrej roboty, bude sa testovať u zamestnávateľov. Čo najrýchlejšie sa budeme snažiť otvárať ďalšie odberové miesta./Verím, že sa podarí nájsť tých zdravotníkov. Ono ich nie je málo, len sú exponovaní, vyťažení," skonštatoval šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.

Banská Bystrica

Mobilné odberové miesto zriadili aj v detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Prihlásiť sa dá elektronicky a  denne za 4 hodiny otestujú asi 120 ľudí. "Keďže výsledok príde smskou, nikto nečaká ani po odbere," uviedla hovorkyňa nemocnice Jana Petríková.

Nemajú už žiadne voľné termíny a plno majú aj na odbernom mieste na Úrade verejného zdravotníctva. Poslednou možnosťou v Banskej Bystrici je tak veľkokapacitné miesto na mičinskej ceste, kde sa treba pripraviť na dlhé čakanie. "Nedá sa objednať, všetko je obsadené. Takže sme prišli skúsiť," uviedla čakateľka.

Mesto na víkend pripravuje testovanie vo vlastnej réžii, odberné miesta zriadia na základných školách. Problémom sú zdravotníci. Vedenie mesta sa ich pokúša zabezpečiť aj cez verejnú výzvu. Podobne víkendové testovanie pripravuje Zvolen či Brezno. Tam aktuálne funguje jedno odberné miesto v breznianskej nemocnici a ľudí chodí viac ako stíhajú testovať. "Nemocnica spoločne s mestom Brezno pripravuje ďalších 21 odberných miest, kde sa budú môcť otestovať,"  povedal hlavný záchranár nemocnice Tomáš Mydlo.

Na víkend chystá väčšie testovacie kapacity aj hlavné mesto, ktoré na sociálnej sieti prosí aj o pomoc dobrovoľníkov.

Pripravujeme spolu s mestskými časťami približne 300 nových dočasných odberových tímov. Niektoré budú prístupné už od štvrtku, ak štát dovtedy dodá testy, no najviac odberových tímov bude v prevádzke práve počas víkendu.

Situácia pod Tatrami


Kancelárie na obecných úradoch pod Tatrami začínajú pomaly zapĺňat materiálom na testovanie a samosprávna robota ide bokom. "My sme sa dnes stali prevádzkovateľom zdravotnického zariadenia," skonštatoval prednosta obecného úradu v Lendaku.

V dedine jedno súkromne odberné miesto majú ,funguje už niekoľko tyždňov. V utorok pred nim žiadne dlhé rady neboli. Ďalšie pribudnú v piatok a v nedeľu , otestujú prednostne zaregistrovaných Lendačanov. A vďaka skúsenostiam pomôžu ďalšim trom dedinám. "My zriadime formou výjazdovej služby tieto tri odberné miesta," dodal prednosta.



Pomoc pôjde z Lenadu konkrétne do Tatranskej Javoriny, tu by mali otestovať približne 130 ľudí. Vo väčšine obcí z  okolia Kežmarku, Popradu i Starej Ľubovne bude testovať hlavne cez víkend, a tak to bude aj na spomínanej Javorine. Lendacká odberová jednotka tam bude pomáhať 5 hodín - v sobotu od ôsmej.

Vranov nad Topľou


Na plošné testovanie sa pripravuje aj obec Vranov nad Topľou, už tento víkend plánujú zriadiť 12 odberných miest. V meste aktuálne funguje len jedno odberné miesto, no počas víkendu bude zabezpečených celkovo 12 odberných miest v 10 objektoch. "Tieto odberné tímy zabezpečí mesto Vranov nad Topľou, testovať sa bude od ôsmej hodiny ráno do dvadsiatej hodiny večer," uviedlo mesto.

Zoznam odberných miest zverejnia v najbližších dňoch, pri ich počte vychádzali z toho, že už aj časť obyvateľstva toto ochorenie prekonalo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy