Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nekonečné čakanie na slovensko-ukrajinskej hranici: Ľudia stáli v mrazoch dlhé hodiny
Zdielať na

Nekonečné čakanie na slovensko-ukrajinskej hranici: Ľudia stáli v mrazoch dlhé hodiny

SLOVENSKO – UKRAJINSKÁ HRANICA / Od Slovenska ich delilo pár metrov, napriek tomu čakali vonku na mraze vyše 6 hodín, kým sa k nám dostali. Ukrajinskí cestujúci mrzli pred hraničným priechodom v Ubli v kilometrovom rade. Zisťovali sme, prečo sa čakacie doby extrémne zvýšili, keďže peších cestujúcich doteraz vybavovali priebežne. Podobné situácie môžu nastať aj v budúcnosti, kým budú v platnosti pandemické obmedzenia.

Hraničný priechod v Ubli bol pre peších cestujúcich zatvorený niekoľko mesiacov. Počas prvých päť dní, od kedy ho znova otvorili, prišlo na Slovensko vyše 1000 Ukrajincov. "Prvýkrát som prišiel na Slovensko a prvýkrát tu budem pracovať," povedal cestujúci z Ukrajiny. "Najväčší nápor sme zaznamenali 16. a 17. januára kedy vstúpilo na naše územie spolu 397 osôb a v nedeľu to bolo 361 osôb," ozrejmila hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická.

Medzi týmito cestujúcimi bol aj Viktor, ktorý je momentálne na Slovensku v povinnej päť dňovej karanténe. "10 hodín sme na hranici čakali vonku. Zamrzli sme, veď vidíte, aké je počasie," vyjadril sa Viktor, cestujúci z Ukrajiny. "Zvýšené čakacie doby boli v sobotu až 360 minút a v nedeľu 180 minút," uviedla hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová. Celé hodiny stáli peší cestujúci v mraze. Po príchode na Slovensko dali avízo svojim krajanom a pred cestou ich varovali. "Povedali nám, že tu budú kilometrové rady, ale dnes je, našťastie, hranica prázdna," povedal ďalší cestujúci z Ukrajiny.

Za dlhé rady môžu pravdepodobne obmedzenia v súvislosti s koronavírusom. Pred pandémiou totiž čakali peší cestujúci na kontrolu vo vnútri. Teraz musia stáť vonku bez ohľadu na sneženie, či mráz. Miesto v colnom priestore, kde by sa peší cestujúci mohli zohriať nie je. Na základe aktuálnych protipandemických opatrení môže byť v budove počas colnej kontroly iba jeden cestujúci na 15 metrov štvorcových. "Maximálne jeden cestujúci môže byť vo vnútri," povedal cestujúci z Ukrajiny.

Ukrajinci k nám prichádzajú s negatívnymi výsledkami testov. Slovensko ich neakceptuje. "Tu mi povedali, že ho nepotrebujem. Zbytočne som prišiel o 50 eur," skonštatoval cestujúci z Ukrajiny. Cestujúci z Ukrajiny musia u nás podstúpiť päť dňovú karanténu, výnimkou sú iba tí, ktorí cez naše územie tranzitujú. Počas utorka nápor výrazne opadol. "Situácia na hraničnom priechode v Ubli je už stabilizovaná. Aktuálne sa kontroly cestujúcich vykonávajú priebežne," doplnila Baloghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy