Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Slovák odišiel do Afriky, aby zastrelil tigra. Polícia sa s ním nemaznala
Zdielať na

FOTO: Slovák odišiel do Afriky, aby zastrelil tigra. Polícia sa s ním nemaznala

Archívna reportáž

Mladú ženu pohrýzol tiger.

AFRIKA / U podnikateľa zo Žihárca, v Šalianskom okrese, našla polícia preparovaného tigra, ktorého mal uloviť v Afrike. Nevedel preukázať na základe akých povolení sa dostal až k nemu domov a nemal ani doklad o jeho nadobudnutí. Ján K., ktorý je už obvinený z daňových podvodov, či podplácania, tak má na krku ďalšie obvinenie.

Vplyvný podnikateľ zo Žihárca bol známy nielen svojimi obchodnými aktivitami, ale aj organizovaním poľovačiek v JAR.  Tam mal uloviť aj tigra džungľového, ktorého si podľa polície dal priviezť až domov bez patričných povolení a dokladov o spôsobe nadobudnutia.

Ján K. je jedným z obvinených podnikateľov s pohonnými hmotami v prípade známom ako Slovenský Texas, ktorý súvisí s veľkými daňovými podvodmi. Podľa portálu aktuality.sk polícia vlani v decembri pri domovej prehliadke u neho objavila v poľovníckom domčeku za jeho rodinným domom preparovaného tigra.

"K obvineniu došlo na základe nariadenia o ochrane voľne žijúcich druhov živočíchov, muž v rozpore s nariadením ulovil na komerčné účely v Juhoafrickej republike tigra džungľového," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.



K usmrteniu tigra podľa polície došlo naozaj v Afrike. Za akých okolností, keďže tento druh šelmy tam nežije vo voľnej prírode, zisťujú. Obvinený muž, ktorý sa nikdy netajil svojou vášňou k poľovačkám, ktorú zdedili aj jeho potomkovia, okrem iného vlastní aj známy ranč na neďalekej usadlosti.

"Tie preteky tam usporadúva na Deň obce, medzinárodné záprahové. Aj cirkvám pomáha. Nechcem sa k tomu vyjadriť, nevidel som, neviem o tom kde chodí. Ja nepoznám tie zákony aké sú. Neviem či mal povolenie, alebo nemal povolenie, neviem vôbec či sa to stalo na základe nejakej fotky to posúdiť neviem, ani nechcem, na to sú ľudia ktorí to riešia," povedal starosta obce Žihárec Alajos Baranyai.

"Vyšetrovateľ obvinil Jána K. z obce Žihárec v okrese Šaľa z prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Celková spoločenská hodnota exempláru tigra džungľového bola vyčíslená na 28 tisíc eur," konštatuje Bárdyová.

Za lov tigra v Juhoafrickej republike Jánovi hrozí podľa polície 5 rokov za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy