Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Od najväčšej tragédie v dejinách ozbrojených síl prešlo 15 rokov. Prežil ju len jeden
Zdielať na

Od najväčšej tragédie v dejinách ozbrojených síl prešlo 15 rokov. Prežil ju len jeden

HEJCE / . Od najväčšej tragédie ozbrojených síl v novodobých dejinách prešlo 15 rokov. Zo svojej misie z Kosova sa nevrátilo 42 príslušníkov ozbrojených síl. Prežil len jeden, Martin Farkaš. Hlavnou príčinou nešťastia malo byť zlyhanie pilotov a letovoda.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si pripomenula výročie a pamiatku obetí leteckej tragédie pri maďarskej obci Hejce. Ako ďalej uviedla, od najväčšej leteckej tragédie v histórii slovenských ozbrojených síl uplynulo presne 15 rokov. Hlava štátu to uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti.

"Dnes som si toto smutné výročie a pamiatku obetí nešťastia pripomenula spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. Správa o nehode svojho času šokovala celé Slovensko a bolela o to viac, že lietadlo s vojakmi sa zrútilo len kúsok od slovenských hraníc a len krátko pred ich návratom z misie domov. Česť ich pamiatke," uzavrela prezidentka.

Takto opisuje okamihy po tragédií jediný preživší - Martin Farkaš:

Od konca júla 2020 si na stránke Ministerstva obrany SR pozrelo zverejnený vyšetrovací spis leteckej tragédie vojenského špeciálu AN-24 celkovo 18-tisíc ľudí. Šéf rezortu obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) to uviedol vo svojom profile na sociálnej sieti. Reagoval tak na výročie najväčšej leteckej tragédie Slovenska, pri ktorej pred 15 rokmi zahynulo na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce 42 slovenských vojakov. Príslušníci Ozbrojených síl SR (OS SR) sa vtedy vracali z misie KFOR v Kosove.

"19. január sa pre nás stal jazvou, ktorú nezahojí ani čas a asi neexistujú slová, ktoré môžu zmierniť pretrvávajúcu bolesť blízkych z ich straty," uviedol Naď. Pre pandemické opatrenie si dnes výročie tragédie pripomenie na vrchu Borsó, na ktorom je na pamiatku vztýčených 42 dubových stĺpov, iba náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko v úzkom kruhu generálov. Minister obrany a prezidentka a hlavná veliteľka OS SR Zuzana Čaputová si uctili pamiatku obetí v areáli rezortu pri Pamätníku zmierenia.

Rodiny pozostalých čakali dlhé roky na odtajnenie spisu. Vynárali sa otázky, či mohli za nešťastie piloti. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy