Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vražda Jána a Martiny stále rezonuje v Bruseli. Novinári v Európskej únii budú pod väčšou ochranou
Zdielať na

Vražda Jána a Martiny stále rezonuje v Bruseli. Novinári v Európskej únii budú pod väčšou ochranou

EURÓPA / Novinári v Európskej únii budú pod väčšou ochranou. Aj vražda Jána Kuciaka, ktorá stále rezonuje v Bruseli, opäť naštartovala vznik nových legislatívnych procesov, ktoré majú za úlohu pomôcť najmä investigatívnym novinárom. Dokonca by malo vzniknúť aj špeciálne európske telefónne číslo pre novinárov, ak sa budú cítiť v ohrození. Ich ochrana sa tak bude riešiť na celoeurópskej úrovni.

Ochrana novinárov Novinári v Európskej únii budú pod väčšou ochranou. Aj vražda Jána Kuciaka, ktorá stále rezonuje v Bruseli, opäť naštartovala vznik nových legislatívnych procesov, ktoré majú za úlohu pomôcť najmä investigatívnym novinárom. Vzniknúť dokonca má špeciálne európske telefónne číslo pre novinárov, ak sa budú cítiť v ohrození. Ich ochrana sa tak bude riešiť na celoeurópskej úrovni.

Vražda Jána Kuciaka, ale aj maltskej novinárky aj naďalej otvárajú v Bruseli mnohé oblasti, ktoré sa dlhé roky neriešili."Narastá nám počet násilností, násilných prípadov, napadnutia novinárov dokonca aj usmrtenia novinárov," myslí si europoslanec Vladimír Bilčík.

Podľa europoslancov sa totiž krajinám nie vždy darí 100% zabezpečiť ochranu novinárom, ktorým sa vyhrážajú. Europoslankyňa Nicholsonová ako tieňová spravodajkyňa presadila, aby sa v uznesení explicitne uviedla vražda Jána Kuciaka. Európsky parlament aj na základe toho nastavuje procesy ako chrániť žurnalistov ak sa obrátia na policajné zložky. "Členské štáty by mali urobiť všetko preto, aby boli novinári extrémne chránení vo vzťahu k akýmkoľvek vyhrážkam, k akýmkoľvek prejavom nenávisti," povedala Nicholsonová.

"V čase hoaxov, klamstiev a rozmáhajúcej sa mafie dnes musíme chrániť tých, ktorí šíria pravdu a fakty. Pre nás všetkých musí byť ochrana žurnalistov absolútnou prioritou," uviedol europoslanec Peter Pollák.

Aby sa v čo najväčšej miere zabránilo zlyhaniam policajných zložiek v členských krajinách, ak sa na ne obrátia novinári necítiac sa bezpečne, europoslanci žiadajú komisiu aby pre nich vytvorila akúsi poistku. "Aby okrem iného zriadila špeciálnu linku kam môžu novinári, ktorí sa obávajú o svoj život alebo o svoje zdravie volať, aby presne Európska únia im mohla poskytnúť ochranu," vyjadril sa poslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

Podľa europoslanca Ivana Štefanca sa novinári "musia cítiť bezpečne, musia mať právo na ochranu svojich zdrojov a všetky verejné orgány im musia zabezpečiť slobodný prístup k ich práci."

Europoslanci tiež od európskej komisie požadujú, aby členské krajiny, v ktorých dochádza k potláčaniu nezávislosti médií a vyhrážkam, čelili tvrdším postihom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy