Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po medializácii vyzval minister Krajčí nemocnice na spoluprácu v prípade odobratia novorodeniatok pozitívnych matiek
Zdielať na

Po medializácii vyzval minister Krajčí nemocnice na spoluprácu v prípade odobratia novorodeniatok pozitívnych matiek

PREŠOV / Oddeľovane matiek pozitívnych na Covid 19 od ich novonarodených bábätiek bezprostredne po pôrode vzbudilo záujem širokej verejnosti. Po medializácii sa k týmto prípadom vyjadril aj minister zdravotníctva a vyzval nemocnice, aby sa to takto nedialo. Viacero mamičiek s takýmto osudom sa obrátilo aj na jednu z poslankýň Národnej rady. Podobne ako to bolo v prípade rodičiek v prešovskej nemocnici, postupovali podľa informácií od poslankyne Vladimíry Marcinkovej aj iné nemocnice na Slovensku.

"Zobrali mi tie prvé chvíle po pôrode, kedy sa zoznamuje dieťa s matkou a nebolo mi umožnené ani dojčenie."  Toto sú slová mladej ženy, ktorej sa v prešovskej nemocnici len pred nedávno narodilo bábätko. Napriek tomu, že absolvovala ešte pred pôrodom 10 dňovú karanténu, mala aj po príchode do nemocnice pozitívny PCR test na Covid-19. Jej dcérku hneď po pôrode izolovali a ju poslali na druhý deň domov priamo z pôrodnej sály s odôvodnením, že na ich spoločnú hospitalizáciu s dieťaťom nemajú miesto. "Corona je tu od marca a je smutné že tretie najväčšie mesto nemá zabezpečené takéto priestory," dodala rodička.

"Každý pacient, mamička rodička má dostať starostlivosť, na ktorú má nárok a nemôžeme takýmto spôsobom degradovať jej nárok, to je neprípustné," vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Je to tvrdý zásah do práv rodičky, dieťaťa, je to v rozpore s odporúčaniami z nadnárodných zdravotníckych organizácií," povedala poslankyňa NR SR Vladimíra Marcinková. "Uvedený postup sa vyberá v závislosti stavu maminy a dieťatka, ako aj od vzájomnej dohody medzi matkou a personálom a od možností nemocnice," informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.


"Nikto sa ma nič nepýtal, postavili ma pred hotovú vec," skonštatovala mamička novorodeniatka. "Tu vieme, že sa to dialo bez informovaného súhlasu a bez akejkoľvek dohody, čiže naše odporúčania sú korektné avšak v praxi nedochádzalo k ich naplneniu," myslí si poslankyňa Marcinková.

"Ja si nie som vedomý ak niekto takto postupuje, na základe akého usmernenia postupuje," uviedol minister Krajčí.

"Personál prešovskej nemocnice sa pri starostlivosti novorodenca matky pozitívnej na Covid 19 riadi klinickým protokolom, ktorý je akceptovaný MZ SR," povedala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková pred necelým týždňom.


Prešovská nemocnica na slová ministra zdravotníctva zatiaľ nereagovala. Nedozvedeli sme sa ani odpoveď na otázku, ktorú sme jej adresovali ešte v utorok, o tom, či to je v ich možnostiach a či plánujú vytvoriť samostatné izby pre pozitívne testované mamy a ich novorodencov. Odpoveď nám prisľúbili až budúci týždeň. "Aj týmto spôsobom vyzývam nemocnice aby sa to nedialo, viem že je to náročnejšie zabezpečiť ale urobme všetko aby to zabezpečené bolo," vyzval minister zdravotníctva. "Viem, že je to pre nich náročné, ale naozaj hľadajme riešenia," uzavrela poslankyňa Marcinková.

Celý príbeh mamičky, ktorá rodila v prešovskej nemocnici si môžete pozrieť v nasledujúcej reportáži:

Najčítanejšie správy