Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vleky áno, hotely nie. Poľská vláda predstavila opatrenia na lyžiarskych strediskách, no majitelia sú zúfalí
Zdielať na

Vleky áno, hotely nie. Poľská vláda predstavila opatrenia na lyžiarskych strediskách, no majitelia sú zúfalí

POĽSKO / Sto dní solidarity – tak nazvali Poliaci obdobie blížiacich sa vianočných sviatkov, po ktorých by k našim severným susedom mala prísť prvá várka vakcíny proti COVID-19. Práve sviatky však majú byť kritické pre cestovný ruch – miestna vláda zatvorila nielen hotely a penzióny, ale horúcou témou sú aj lyžiarske svahy.

Poľsko, ktoré sa potýkalo s obrovskými číslami nakazených sa v posledných dňoch dostáva do lepšej situácie a nových prípadov ubúda. Poľská vláda chce tento trend udržať."Prázdniny nebudú delené podľa krajov ale všade v jednom termíne. Chceme tak znížiť mobilitu ľudí," vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

V praxi to znamená, že kým zimné prázdniny boli rozložené rovnomerne na celú sezónu, po novom však budú nakumulované do niekoľkých dní. To bude mať veľký dopad na cestovný ruch."Ani v najhorších snoch sme si nepripúšťali že ostaneme bez zimnej sezóny. To je obrovský problém pre celú oblasť. Je dosť možné že túto ranu už podnikatelia neprežijú," povedala Agata Wojtowicz z Tatranskej hospodárskej komory.


Okrem hotelov či penziónov chcela poľská vláda zatvoriť aj zjazdovky. Majitelia vlekov však tvrdia, že by to pre nich bolo likvidačné. Pán Milan má zjazdovku neďaleko našich hraníc. Aj napriek tomu, že už zasnežuje, obáva sa, či klienti vôbec prídu."Už zasnežujeme, ale nevieme či z toho niečo bude. Máme úvery a kopec zamestnancov. Neviem si predstaviť že sa to nespustí," povedal Milan Molda, majiteľ zjazdovky.


Po nátlaku majiteľov lyžiarskych stredísk však vláda po niekoľkých dňoch zmenila svoje pôvodné stanovisko – vleky môžu byť otvorené, hotely však nie. To však podstatne zníži počet lyžiarov. "Proti otvoreniu svahov bez prenocovania nemáme výhrady, predsa len, určité bezpečnostné zásady tam dodržané sú. V hoteloch a reštauráciách je riziko nákazy oveľa väčšie," uviedol hovorca poľskej vlády  Piotr Müller.

Majiteľ zjazdovky dúfa, že sa to podarí rozbehnúť.  "Ale vidíme kontroly na hranici so Slovenskom a keďže značná časť našich klientov pochádza od vás bude to problém," skonštatoval.

"Je tu množstvo firiem naviazaných na turizmus. Ak sa to nezmení - nemajú šancu vydržať," uzavrela Wojtowicz z Tatranskej hospodárskej komory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy