Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Lyžiarska sezóna na Slovensku stále čaká na ortieľ
Zdielať na

Lyžiarska sezóna na Slovensku stále čaká na ortieľ

SLOVENSKO / Zimná lyžovačka bola pre mnohých hoteliérov nádejou, že si po uplynulých náročných týždňoch aspoň čiastočne vydýchnu. Mnohé prevádzky sú zatvorené už viac ako mesiac. Teraz s napätím očakávajú nielen výsledok celo-európkej dohody, ale tŕpnu aj pri predstave lyžovačiek bez ubytovania.

Nad lyžiarskou sezónou visí ďalši otáznik a to potom, ako Igor Matovič v relácii TV JOJ Na hrane odprezentoval takýto osobný názor: "By sme mohli spustiť lyźovačky, ale bez ubytovania, nech sa ľudia idú lyžovať na svahu, ktorý má 20 hektárov."

Ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu po tejto informácii od premiéra poriadne zamrazilo.

"No táto informácia spustila v Tatrách poriadnu búrku," povedala Lucia Blašková, riaditeľka OOCR Vysoké Tatry.

Lenže počas tejto búrky sa podľa slov hoteliérov vôbec neblýska na lepšie časy. Vianoce a Sulvester sú najsilnejšie sviatky. Ak nebudú v hoteloch hostia, už sotva niekto zachráni potápajúcu sa loď s niekoľkými tisíckami zamestnancov v cestovnom ruchu.

"To budú len regionálni sem chodiť a čo tie niekoľkodňové pobyty sa zrušia?" pýta sa riaditeľ hotela na Štrbskom plese Jozef Bendžala.

O lyžiarskej sezóne sa bude diskutovať aj na tohtoročnom poslednom summite členských krajín EÚ v decembri. A už v stredu na budúci týždeň by mala európska komisia vydať odporúčania o zimnej sezóne.

Štátny tajomník Martin Klus hovorí: "Som za to, aby sme sa pokúsili o celoeurópske riešenie. Slovensko chce o zimnej „turistickej“ sezóne rokovať s partnermi a už máme aj vlastný plán pre otvorenie lyžiarskych stredísk, avšak musí ho ešte schváliť konzílium odborníkov, pandemická komisia a krízový štáb."

Lucia Blašková dodáva: "Až 30 percent ludi, ktorí ziju v tomto regióne pracujú v cestovnom ruchu, je pre nás extrémne dôležité, aby sa lyžovačka začala a sme pripravení aj na prísnejšie pravidlá."

Obavy o tento segment turistického ruchu na Slovensku sú opodstatnené:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy