Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Judita zo Žiliny, ktorá zavraždila kamaráta, pozná svoj trest. Vo výpovedi Judita trvala na svojej nevine
Zdielať na

Judita zo Žiliny, ktorá zavraždila kamaráta, pozná svoj trest. Vo výpovedi Judita trvala na svojej nevine

ŽILINA /  Na nepodmienečný trest odňatia slobody na 12 rokov a 4 mesiace dnes Okresný súd v Žiline odsúdil Juditu K. za minuloročnú vraždu svojho kamaráta a spolužiaka Tomáša. Rozsudok nie je právoplatný.

Takmer jedenásť mesiacov od začiatku súdneho procesu, ktorého pojednávania boli neverejné, sa súd stotožnil s tvrdeniami obžaloby, že práve Judita K. držala v ruke vražedný nôž.

"V tomto konaní bolo trinásť pojednávaní, na ktorých odzneli svedecké výpovede, vypočúvali sa znalci a predkladali sa ďalšie vecné dôkazy, na základe ktorých nie je možné dôjsť k inému právnemu a skutkovému záveru ako k tomu, že skutok spáchala obžalovaná. Preto považujeme rozhodnutie súdu za vecne správne,“ uviedol bezprostredne po vynesení rozsudku splnomocnený zástupca rodiny zavraždeného Tomáša Ján Halagan.

Juditu, ktorá bude mať pred Vianocami 18 rokov, odsúdili na prvostupňovom súde z obzvlášť závažného zločinu vraždy. Sudkyňa Okresného súdu Žilina jej vymerala trest na hornej hranici trestnej sadzby. Senát ju uznal za vinnú z vraždy, ktorú mala spáchať obzvlášť závažným a trýznivým spôsobom.

Judita od začiatku pojednávaní, ktorých do dnešného dňa bolo trinásť, tvrdila, že Tomáša T., s ktorým chodila do školy, nezavraždila. Pred súdom trvala na verzii o odpočtárovi plynu.“Prezentovala vlastnú verziu skutku tak, ako sa mal stať a za páchateľa označila osobu odpočtára, táto jej výpoveď však bola v priebehu hlavného pojednávania v celom rozsahu vyvrátená dôkazmi, ktoré boli na tomto hlavnom pojednávaní vykonané,” informovala sudkyňa.  Rodina Judity považuje rozsudok za nespravodlivý. Judita a jej právny zástupca, rovnako ako jej rodičia, podali odvolanie voči rozhodnutiu. Lehotu na podanie odvolania si ponechali aj iné strany v súdnom konaní. Keďže rozsudok nie je právoplatný, rozhodovať o odvolaní bude krajský súd v Žiline. 

Po vynesení rozsudku Monike, tete zavraždeného Tomáša, odľahlo. So slzami v očiach však emotívne povedala, že žiaden trest smútiacej rodine Tomáša nevráti. Podľa nej vystupovala Judita počas pojednávaní, z ktorých bola vylúčená verejnosť sebavedomo a chladne. Podľa nej Judita Tomáša za skutočného priateľa nikdy nepovažovala. "O ničom inom nerozmýšľate iba o tom, prečo náš Tomáško narazil na takú beštiu, to nepochopíme do konca života," konštatovala Monika, teta zavraždeného Tomáša. "Keďže strany podali odvolanie rozsudok nie je právoplatný," povedala Anna Dudová Záborská, hovorkyňa krajského súdu. 

V utorok v tomto prípade zazneli na súde v Žiline záverečné reči. Brutálna vražda 16-ročného študenta gymnázia, Tomáša, otriasla Žilinou minulý rok v máji. Tragédia sa odohrala v byte na sídlisku Vlčince. Judita je od obvinenia z vraždy vo väzbe. 

Podľa obžaloby mala Judita Tomáša dobodať. Na tele mal 49 bodno-rezných rán. Judita tvrdí, že to čo jej kladú za vinu nespáchala. V utorok záverečné reči predniesli všetky procesné strany aj obžalovaná a aj jej advokáti. "Myslím si, že bola hodne výpovedná vniesla veľa svetla do prípadu. Veľa vecí sa vysvetlilo a preukázalo. Je si myslím, že to bola ťažká váha," uviedol otec Judity, Miloš Konečný. 

"Nie, že verím v nevinu. Ja som o nej presvedčený od začiatku. Žiadna vina sa nestala. Judita skutok, ktorý jej je kladený za vinu, nespáchala. Takže nie je o čom debatovať," dodala v utorok na súde Juditin otec. 

V utorok prebiehali v prípade záverečné reči. 

Vražda sa odohrala 16. mája 2019. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy