Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Noc bez strechy nad hlavou
Zdielať na

Noc bez strechy nad hlavou

BRATISLAVA / Teploty klesli pod bod mrazu. Najviac trpia tí, ktorí sa nemajú kam uchýliť. To, ako sa vieme vcítiť do kože ľudí bez domova, ukáže nočná akcia Noc vonku.

Aj naša krajina volá po ukončení bezdomovectva a tak sa pripojiť k celosvetovej akcii môžete naprieč celým Slovenskom i vy. Inšpiráciou môže byť občianske združenie, ktoré sa venuje problematike ľudí, ktorí stratili svoj domov.

"Väčšinou chodievame o tej 22.00, 22.30, nás zobudí nejaké MHD, zvykneme byť hore pred siedmou," povedala Alexandra Kárová, výkonná riaditeľka OZ Vagus. 

Absolvovať Noc vonku sa dá aj na vlastnom balkóne či na záhrade. Stačí mať najmä kus teplého oblečenia, spacák a odhodlanie.

"Ideálne je niekoľko vrstiev na sebe, niečo, čo si dáte pod seba - polystyrén, kartón, nejaká tá karimatka a vydržať to," povedala Alexandra Kárová.

Jedna noc však problém nevyrieši, pomôcť sa dá celoročne, či už finančne, darovaním oblečenia, trvanlivých potravín, ale aj dobrovoľníctvom.

Alexandra Kárová dodáva: "Napríklad pri varení obedov, žehlení rúšok, pomoci v šatníku. Aj 5 € je pre nás suma, za ktorú my dokážeme niečo poskytnúť ľuďom bez domova."

"Naším cieľom je budovať komplexný bytový fond nájomného bývania, snažíme sa o to nie len rekonštrukciou priestorov, ktoré sú na to vhodné alebo aj výstavbou nových," povedala Katarína Rajčanová, hovorkyňa hlavného mesta Bratislava.

Alexandra Kárová zároveň doplnila: "Naše združenie má k dispozícii momentálne 11 bytov, ktoré vieme poskytnúť ľuďom na ceste z ulice. Súčasťou je aktívna spolupráca so sociálnymi pracovníkmi, ktorí vlastne riešia všetky otázky toho návratu do bežného života."

Každá pomoc pre ľudí bez domova je najmä v chladnom zimnom počasí vítaná:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy