Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predsedom HLAS-SD sa stal Pellegrini. Ak korona ustúpi, chcú riadny snem v marci
Zdielať na

Predsedom HLAS-SD sa stal Pellegrini. Ak korona ustúpi, chcú riadny snem v marci

Archívne video

Takto v júni ohlasoval Pellegrini vznik novej strany

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana Hlas-sociálna demokracia si na svojom dnešnom ustanovujúcom sneme zvolila predsedu, podpredsedov aj ďalšie orgány. Predsedom sa stal expremiér Peter Pellegrini. Podpredsedami sú Erik Tomáš, Richard Raši a Denisa Saková. Pre covid-obmedzenia rokovali cez telekonferenčné hovory.

Na tlačovej konferencii po sneme o tom informoval Pellegrini, ktorý podľa vlastných slov „ani len nesníval" o tom, že ešte pred ustanovujúcim snemom im bude patriť v prieskumoch preferencií politických strán prvá priečka."Urobím všetko preto, aby sa členovia, budúci členovia a podporovatelia strany nemuseli hanbiť za svojho predsedu," povedal Pellegrini na margo svojho zvolenia za predsedu.

Doplnil, že Hlas chce robiť takú politiku, aby sa zaňho nemusela hanbiť Slovenská republika. Podotkol, že sa budú vždy snažiť vystupovať odborne, vecne argumentovať a vnášať do politiky pokoj. "Budeme hlasom tých, ktorí potrebujú pomoc," zdôraznil. 

Pellegrini zdôraznil aj to, že strana nie je financovaná žiadnym oligarchom, ale bude financovaná transparentne. Sľubujú transparentné financovanie, napríklad za priestory v centre Bratislave majú platiť vyše 11-tisíc mesačne. Poslanci Národnej rady SR, ktorí sú členmi Hlasu, majú podľa neho pravidelne každý mesiac prispievať na chod strany"Ja prispejem na chod strany už ako zvolený predseda z môjho účtu sumou 20-tisíc euro, moji kolegovia, ktorí sa rozhodli skladať o júna prispejú sumou minimálne 7-tisíc,"  tvrdí Pellegrini.

Členov predsedníctva bude tvoriť 20 ľudí, podpredsedov má byť šesť. Na sneme, ktorý by mohol byť v marci, zvolia ďalších troch podpredsedov.

Už v najbližšom období sa chcú pridať ku aktivitám, ktoré by vyvrcholili referendom o skrátení volebného obdobia. Predčasné voľby chce aj materská strana Hlasistov, teda Smer. "Zber podpisov bude veľmi jednoduchý pod petičné hárky, pokiaľ sa dáme dohromady všetci - Smer, nezávislí poslanci, teda tí zradcovia okolo Pellegriniho, plus máme profesné skupiny, odbory, dôchodcov," hovorí Robert Fico (SMER-SD).

"Nikto by si nemal v tejto téme brať líderstvo, pretože to nemusí dopadnúť dobre, ak sa náhodou lídrom referenda môže stať osoba, ktorá nemusí vzbudzovať úplne tie najpozitívnejšie emócie," hovorí Pellegrini. "Myslím si, že je to prejav určitej paniky politikov Smeru, paniky z toho, akým spôsobom konečne začala fungovať spravodlivosť," tvrdí Gábor Grendel (OĽaNO). 

Keďže aktuálne sú za mrežami viacerí ľudia, ktorí boli za vlád Smeru vo významných funkciách, expremiéra sme sa spýtali, či sa neobáva, že by niektoré výpovede mohli priťažiť aj Hlasu. "Nemôžete dnes vylúčiť nič, pretože mnohí ľudia sú vo väzbe. Nevieme, v akých podmienkach žijú, aké úkony sa s nimi robia, a preto nikdy nemôžete vedieť, čo kto povie," tvrdí  Pellegrini. "To masívne zatýkanie, vyšetrovanie Kováčika a ďalších, Jankovská, ktorá začala spolupracovať, to sa ešte budeme diviť," myslí si Juraj Šeliga (Za ľudí). 

Ministerstvo vnútra zaregistrovalo Hlas-SD 11. septembra. V nateraz poslednom prieskume, ktorý vykonala agentúra Polis pre diskusnú reláciu TV Joj Na hrane, by voľby vyhral práve Hlas-SD so ziskom 21,3 percenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy