Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj vy možno rozhodnete o budúcnosti EÚ. Náhodne vybraní obyvatelia budú prezentovať svoje predstavy
Zdielať na

Aj vy možno rozhodnete o budúcnosti EÚ. Náhodne vybraní obyvatelia budú prezentovať svoje predstavy

BRATISLAVA/BRUSEL / O osude Európskej únie budú môcť viac rozhodovať jej obyvatelia. Každý členský štát, vrátane Slovenska, má za úlohu náhodne vybrať niekoľkých obyvateľov, ktorí si majú povedať, ako si predstavujú budúcnosť Európskej únie. Tieto pripomienky následne zapracuje Európska komisia v budúcej legislatíve.

Vo všetkých členských krajinách Európskej únie vzniknú takzvané platformy, ktoré budú náhodným výberom oslovovať obyvateľov, aby sa vyjadrili k tomu, akú Európsku úniu si predstavujú

“Problém je dnes v tom, že mnoho občanov EÚ sa cíti byť nejaký odtrhnutý od toho diania v Bruseli," vraví europoslanec Michal Šimečka. “Sú veci, ktoré nie sú zrozumiteľné bežným ľuďom, dokonca ani nie niektorým odborníkom,” pridáva sa europoslanec Róbert Hajšel. 

V súčasnosti je možné ovplyvňovať vývoj cez takzvané verejné konzultácie. Hlasovaním sme napríklad rozhodli o zrušení striedania času. Lenže tento spôsob sa europoslancom zdá byť príliš zdĺhavý. “Chceme hľadať nové spôsoby ako komunikovať s ľuďmi," hovorí podpredseda Európskej komisie Maroš Ševčovič. 

“Po odchode spojeného kráľovstva naozaj potrebujeme mať túto debatu, lebo Európa nemôže byť slabšia, musí byť silnejšia a to musia cítiť aj ľudia," dodal Vladimír Bilčík. “Ten tlak zdola na riešenie enviromentálnych kríz, klimatickej krízy, biodiverzity stále rastie," uviedol europoslanec Michal Wiezik. 

A podľa europoslancov sa práve vďaka tlaku bežných ľudí darí nasmerovať Európsku úniu. Kritici však hovoria, že takéto debaty s obyvateľmi sme tu už mali pred desiatimi rokmi. A iba veľmi ťažko sa dalo dospieť k nejakému záveru. “Ak sa také snahy budú robiť, tak to k nejakým riešeniam nepovedie," dodal europoslanec Eugen Jurzyca. 

Tieto rozhovory s náhodne vybratými obyvateľmi potrvajú dva roky. Potom sa všetky pripomienky zozbierajú, vyhodnotia a určia priority, ktorými sa budú európske inštitúcie zaoberať. “Občania môžu vyjadriť svoj názor a ovplyvňovať tak európske dianie," dodal Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy