Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Faktúra za likvidáciu prešovského paneláku, odvoz a s tým súvisiace práce, možno presiahne milión eur
Zdielať na

Faktúra za likvidáciu prešovského paneláku, odvoz a s tým súvisiace práce, možno presiahne milión eur

PREŠOV / Jeden milión eur za búranie bytovky v Prešove, veľa alebo málo? Mesto i dodávateľ sumu bránia. Je vraj vyššia aj preto, lebo nejde o demoláciu vypratanej bytovky - zostalo tam všetko zariadenie, aj osobné veci. Dnes mesto zverejnilo ďalšie ponuky, ktoré prišli ešte pred objednávkou. Za búranie pýtali viac ako firma, ktorá zákazku napokon dostala. Vláda je pripravená doplatiť peniaze len ak sa faktúry preukážu ako opodstatnené.

Panelák číslo 7 na Mukačevskej ulici definitívne zrovnali so zemou a premiér Pellegrini sa prišiel do Prešova na mestský úrad pýtať aj na objednávku za viac ako milión eur.

​Premiéra zaujímal osud tragédiou postihnutých rodín. Na pretras ale prišli aj záchranné práce, na ktoré vláda poskytla peniaze. Kým podobné paneláky sa búrali alebo budú búrať za menej, vášne u verejnosti vyvolala objednávka na jeden milión sto tisíc eur. "Ja nie som ani súdny znalec, ani stavbár," vraví premiér. 

Mesto tvrdí, že veľký záujem o zákazku nebol. Oslovili sedem firiem. No len jedna podľa nich preukázala ústretovosť. "Ozývali sa nám rôzne subjekty, hneď po výbuchu plynu, ale nikto, aj keď sme ich požiadali, nedal konkrétnu sumu. Všetci začali diskutovať o tom, že by to vedeli urobiť za iné peniaze až potom, keď bola zverejnená objednávka," tvrdí primátorka mesta Andrea Turčanová. 

Firma na objednávke dostala zákazku na priamo. V čase mimoriadnej situácie to zákon dovoľuje. My sme oslovili aj predsedu úradu pre verejné obstarávanie. Ku konkrétnej objednávke sa vyjadrovať nechcel. Ale vo všeobecnosti môže podľa neho samospráva využiť verejné výzvy alebo ich systém EVO. Možno by výsledok bol ten istý, ale o objednávke mesta by sa zrejme dozvedelo viac firiem. "Napríklad systém EVO umožňuje aj v tých malých zákazkách ju vopred oznámiť a toto oznámenie príde všetkých hospodárskym subjektom zaevidovaným v tomto systéme," dodal predseda ÚVO Miroslav Hlivák. 

"Možno sme mohli použiť systém EVO, neviem prečo to nikomu z mojich kolegov nenapadlo, ani nikomu z krízového štábu," reaguje primátorka. "V tomto prípade je to už na vedení mesta Prešov, tieto sumy sú definitívne a oprávnené. V prípade, že by šlo o sumy, ktoré sa vymykajú štandardným cenníkom stavebných prác, tak samozrejme, nebude ich možné ani zo strany vlády preplatiť," dodal Pellegrini. 

Niektoré firmy to odmietli robiť i preto, že v tomto čase by to nezvládli zrealizovať pre iné zákazky. Doteraz žiadna faktúra preplatená nebola. No konateľ firmy z objednávky nevylúčil, že faktúra napokon bude vyššia ako jeho pôvodná cenová ponuka. Na milión 9 tisíc eur. "Taktiež sa budem snažiť, my sme malá rodinná firma, aj keď pôjdem do nuly, ľudovo povedané, aby som tú cenu udržal," hovorí konateľ demolačnej firmy Peter Matijka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy