Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prokurátor nariadil prepustiť Dobroslava Trnku. Ten si to z policajnej cely ale rovno domov nenamieril
Zdielať na

Prokurátor nariadil prepustiť Dobroslava Trnku. Ten si to z policajnej cely ale rovno domov nenamieril

BRATISLAVA/HAMULIAKOVO / Dobroslav Trnka je na slobode. Prokurátor špeciálnej prokuratúry nevidel dôvod na väzobné stíhanie bývalého generálneho prokurátora. Dokonca má pochybnosti o samotnom obvinení zo zneužívania právomocí verejného činiteľa v súvislosti s videonahrávkou z jeho kancelárie s exministrom financií Jánom Počiatkom. Informáciu pre televíziu JOJ potvrdila hovorkyňa úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.  Zároveň prokurátor špeciálnej prokuratúry pripúšťa inú trestnú činnosť, ktorá by z nahrávky mohla vyplývať. Polícia o ďalších krokoch mlčí. Samotný Trnka po prepustení zamieril späť do Hamuliakova, no domov to nebolo.

Potom, čo si dozorujúci prokurátor preštudoval uznesenie o vznesení obvinenia bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ako aj súvisiaci spis, zistil, že v prípade nebola naplnená objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu zneužívanie právomoci verejného činiteľa.

"Vzhľadom na absenciu materiálnej podmienky väzby, ktorou je dôvodnosť trestného stíhania, neprichádza do úvahy posudzovanie existencie dôvodov väzby (§ 71ods. 1 Tr. por.). Na základe uvedených skutočností bol zadržaný obvinený JUDr. D. T. príkazom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR, prepustený zo zadržania. Na margo medializovanej nahrávky ohľadne rozhovoru JUDr. D. T. s Ing. J. P - v súvislosti s kauzou LEMIKON LIMITED je možné hovoriť o existencii podozrenia z možného spáchania rôznej ekonomickej trestnej činnosti," vyjadrila sa pre TV JOJ hovorkyňa úradu Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

"V tejto chvíli sú otázky predčasné, nakoľko nám žiadne rozhodnutie prokurátora zatiaľ nebolo doručené, teda nepoznáme ani dôvody jeho rozhodnutia," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Polícia teraz bude musieť preveriť ekonomické vzťahy a ich účel v danej veci. V prípade, že sa zistenia potvrdia, vyvodia zodpovedajúce právne kroky.  V cele, ktorá je na mieste na polícii v Nitre pod Kalváriou strávil Dobroslav Trnka celú noc a aj piatok niekoľko hodín, prepustili ho v piatok krátko po 14.00 hodine.

"Dobroslav Trnka bol do funkcie Generálneho prokurátora zvolený na päťročné funkčné obdobie. Doteraz pôsobil ako hlavný vojenský prokurátor. Za jednu zo svojich hlavných úloh označil Trnka boj proti najzávažnejším formám zločinu," zaznelo v spravodajstve TV JOJ  26.1.2004. 

TV JOJ pred domom Trnku po prepustení

Televízia JOJ po prepustení Trnku smerovala pred jeho rodinný dom v Hamuliakove. Napriek tomu, že ho z cely policajného zaistenia prepustili krátko popoludní. Do večerných hodín sa doma neukázal. A to aj napriek tomu, že ho doma čaká jeho verný pes Leo. Trnka sa napokon predsa len ukázal a vieme aj dôvod zdržania. Namiesto rovnej cesty domov si to zobral obkľukou cez miestne pohostinstvo.

Reakcia prezidentky na prepustenie Trnku

"Všetci sme počuli nahrávky rozhovorov medzi Mariánom Kočnerom, Dobroslavom Trnkom a Jánom Počiatkom a to, čoho sme boli svedkami, je v ostrom kontraste s výsledkom postupu orgánov činných v trestnom konaní. V takomto spoločensky vážnom prípade aj s ohľadom na to, že ide o bývalého generálneho prokurátora, takto rozdielne názory v jednej veci zo strany orgánov činných v trestnom konaní znova len oslabujú dôveru v spravodlivosť. Budem sa preto na odpovede pýtať generálneho prokurátora a policajného prezidenta, ktorých pozvem na stretnutie do Prezidentského paláca," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

Reakcie politikov a Schustera

"Ja som veril práveže, že keď príde z armády, že bude dobrý a spočiatku nebol zlý, ale funkcie kazia mnohých," vyjadril sa k situácií bývalý prezident Rudolf Schuster. 

"Prepustenie Dobroslava Trnku je výsmech všetkým slušným ľuďom. Ako môžeme chcieť, aby ľudia dôverovali prokuratúre a súdnictvu, keď dnes prepustili človeka podozrivého z korupčnej aféry, ktorú na videu videlo cele Slovensko. Slovensko potrebuje zmenu a my veríme, že tá nastane 29. februára 2020," uviedla strana KDH. 

"Dnes sme sa od dozorujúceho prokurátora tohto prípadu dozvedeli, že nielen, že neexistujú dôvody na väzobné stíhanie Dobroslava Trnku, ale podľa neho neexistuje ani dôvod na jeho trestné stíhanie. Po dnešku by mal teda premiér Pellegrini skorigovať svoj výrok, a vyhlásiť, že aj naďalej existujú chránené osoby, voči ktorým orgány činné v trestnom konaní nemôžu zasiahnuť,“ uviedol Gábor Grendel, tieňový minister vnútra za hnutie OĽANO, podľa ktorého prepustenie Trnku znamená len dve veci. "Buď toto trestné stíhanie zbabrala polícia, alebo záchrannú brzdu zatiahla prokuratúra. Jedno vysvetlenie je horšie ako druhé." 

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča existuje ďalšia možnosť, že zadržanie Trnku bolo vopred prichystané divadlo. "Zrejme niekomu prišlo vhod, takto mesiac pred voľbami, zbaviť sa ťažoby z nahrávok Trnku a ukázať, že síce zasiahli, ale nezávislé orgány rozhodli, že skutok sa nestal. Všetko bolo možno urobené tak, aby nakoniec vyšiel Trnka ako čistý človek, aby Pellegrini mohol povedať, že ide po krku každému a všetky orgány majú rozviazané ruky," uviedol Matovič a pokračoval: "Dobroslav Trnka zneužíval svoje postavenie na to, aby slúžil mafii. Keď mafia pácha trestné činy, nikto od nich nič iné ani nečaká. Ale od generálneho prokurátora očakávame, že pôjde po krku mafiánom a bude hájiť spravodlivosť. Trnka však v priamom prenose slúžil mafii."

Spisový materiál spolu s podnetom na podanie návrhu na vzatie do väzby bol doručený vo štvrtok vo večerných hodinách prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry.

Polícia zasahovala v dome Dobroslava Trnku vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Následne ho previezli na NAKA do Nitry. Podľa informácií TV JOJ, bývalá prokurátorka Eva Mišíková nebude ďalej zastupovať bývalého generálneho prokurátora. . Trnka si bude musieť zháňať nového právneho zástupcu. "Viem o tom, volali mi z NAKA. Ja to nepreberiem," uviedla Mišíková. 

Dobroslava Trnku previezli z Hamuliakova do Nitry na pobočku Národnej kriminálnej agentúry krátko pred 9:00. 

Zaistenie ex-generálneho prokurátora Trnku podľa informácií TV JOJ súvisí s kauzou Tipos a Lemikon. Dobroslav Trnka mal úmyselne dohadovacie konania. Ranný zásah u Trnku priamo súvisí aj s videom, ktoré zhotovil ešte ako generálny prokurátor kamerou, ktorá bola zadržaná u Mariana Kočnera a je súčasťou prípadu vo vražde Jána Kuciaka. Ministra Počiatka nakrúcal Trnka utajene vo svojej pracovni.

Bývalý minister financií Ján Počiatek sa vyjadril pre TV JOJ:

"V súvislosti so spomínanou nahrávkou som bol vypovedať ako svedok ešte pred Vianocami. Mal som možnosť si vypočuť jej relevantnú časť v celku a je z nej evidentné, že od generálneho prokurátora som chcel len to, aby verejnosti zrozumiteľne vysvetlil, že až zmenou zákona nadobudol novú kľúčovú právomoc a jasne povedal, že predtým (pred novelou OSP) jeho mimoriadne dovolanie NEMALO odkladný účinok na právoplatný a vykonateľný rozsudok. Nenahováral som ho aby klamal, práve naopak, len aby zrozumiteľne komunikoval pravdu. Neviem odkiaľ máte tú fámu, že nežijem na Slovensku, pretože drvivú väčšinu času trávim na Slovensku," uviedol pre TV JOJ Ján Počiatek. 

Viac z jeho vyjadrenia a nie len z jeho, sa dozviete TU:

Koncom októbra na verejnosť uniklo video s Marianom Kočnerom

Koncom októbra bolo zverejnené video, zachytávajúce Dobroslava Trnku a Mariana Kočnera ako v kancelárii generálneho prokurátora inštalujú skrytú kameru.  Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal obvinenie na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v spojitosti s kauzou Gorila. 

Svoje právomoci mal zneužiť v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila nekonal. Z nahrávky totiž priamo vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov v spojitosti s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný a súdený v prípade vraždy Jána Kuciaka. Rovnako je súdený v prípade kauzy Zmenky. 

​Informáciu o nahrávke ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. "Pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a Marianovi Kočnerovi majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke," informovala o obvinení Dobroslava Trnku polícia Slovenskej republiky. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy