Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci stále zarábajú menej na dôchodok. Zisťovali sme, prečo je to tak
Zdielať na

Slováci stále zarábajú menej na dôchodok. Zisťovali sme, prečo je to tak

BRATISLAVA / Mnohí stále zarábajú na dôchodok oveľa menej ako by mohli. Sú jednoducho v zlých fondoch. Môžu za to údery, ktoré druhý dôchodkový pilier dostal od viacerých vlád. Minulý rok bola totiž takpovediac akciová žatva a všetci, ktorí boli v negarantovaných fondoch, zarobili o dosť viac ako tí konzervatívnejší. Ani akciové trhy však nerastú stále.

Národná banka Slovenska ešte v decembri upozornila, rovnako ako správcovské spoločnosti dlhodobo, že druhému pilieru nepomohli mnohé vládne kopance. Najmä pokrízový povinný presun ľudí do garantovaných fondov spôsobil veľké straty. Už Rothschild vravieval, že treba nakupovať, keď v uliciach tečie krv. "Kedy tie akcie vystrelili nahor a naši sporitelia na tom, žiaľ, nemohli participovať," povedal Vladimír Mlynek, predseda predstavenstva DSS VÚB Generali. 

Tento tvrdý zásah vtedy úplne poprehadzoval ľudí vo fondoch, z čoho sa doteraz nevie druhý dôchodkový pilier spamätať. "Napriek tomu, že ľudia sa postupne presúvajú z garantovaných fondov do negarantovaných, tak stále je ich tam vzhľadom na ich vek príliš veľa,"  poznamenal Miroslav Kotov, predseda predstavenstva DSS( Allianz).  

Najmä minulý rok tak prišli všetci, ktorí si bezpečne hovejú v garantovaných fondoch o slušné zhodnotenie. "Dosiahli dvojciferné zhodnotenie, pričom tie najlepšie dosiahli takmer 30%," pokračoval Kotov, predseda predstavenstva DSS( Allianz).  Dôchodkové spoločnosti preto už dlhší čas apelujú na všetkých mladých, aby zdvihli investičné pozadie a nebáli sa rizika. Mladosť pritom vnímajú od reality vcelku veľkodušne. "Človek je v dôchodku od 65, to znamená, že ešte aj 50-ročný človek má stále 15 rokov sporenia," podotkol  Mlynek, predseda predstavenstva DSS VÚB Generali. 

Zmena oproti mnohým iným finančným produktom ani nič nestojí, teda okrem vášho času. Nestrieľajte teda naslepo, sporenie je beh na dlhé trate a neprepadajte teda panike. "Je dôležité byť trpezlivý a nevzrušovať sa nejakými poklesmi," dodal Mlynek. Na druhej strane len málokto vie, čo bude zajtra, nieto ešte o 40 rokov. "Na horizont 40 rokov je to veštenie z krištáľovej gule, kto by pred 10 rokmi povedal, že budú záporné úrokové miery," uzavrel Kotov. 

Ako usporiť 1500 eur? Pozrite si reportáž :

Súvisiace články

Najčítanejšie správy