Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hrane TV JOJ: Nemal si do vlády ísť, Kaliňák by nebol minister vnútra a Gašpar policajným prezidentom, vyčíta Kiska Bugárovi
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Nemal si do vlády ísť, Kaliňák by nebol minister vnútra a Gašpar policajným prezidentom, vyčíta Kiska Bugárovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Polícia odviedla v putách človeka, ktorý bol pánom trestného konania na Slovensku sedem rokov. Zároveň sledujeme súdny proces, ktorý je najdôležitejší a najsledovanejší v histórii Slovenska. Ako sa všetky tieto udalosti premietli do preferencií strán, aj o tom porozprávali hostia relácie Na hrane Andrej Kiska a Béla Bugár.

Horúca situácia na Slovensku pripravila aj vriaci začiatok politicko-diskusnej relácie Na Hrane. Moderátor svojich hostí - Andreja Kisku, lídra Za ľudí a Béla Bugára, hlavu Most-Híd - ani trochu nešetril a rovno sa ich opýtal na zatýkanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Čo zatknutie a obvinenie bývalého generálneho prokurátora hovorí o našom štáte?

"Je to systémové zlyhanie. On bol len jedno chápadlo chobotnice, ktoré sa do našej krajiny votrelo. Možno si pamätáte nahrávku, kde Kočner úkoluje Trnku a veľmi škaredo mu nadáva. Hovorí o tom, ako on mohol doniesť a vydierať Gorilou Haščáka, keď to bolo jeho majetkom. A to ukazuje, že sa nám usídlila v štáte mafia, kde tou hlavou je strana Smer.  Strana Smer nesie politickú  zodpovednosť, za to, že umožnila človeku ako Kočner, vzniknúť. Že mu umožnila ten  pocit, že môže všetko, že môže beztrestne konať až do takej miery, že údajne dal zavraždiť dvoch mladých ľudí. Trnka bol jedným z chápadiel, ktorý sa stretávajú na Súmračnej," začal hneď z úvodu Andrej Kiska, predseda strany Za ľudí. 

Očakávate, že polícia odvedie v putách aj Jána Počiatka alebo Jána Slotu, keďže sa ich mená objavili na nahrávke?

"Nikdy som nebol zástancom toho, aby politik povedal, kto je vinný a koho treba odviesť. Úlohou politika je zabezpečiť to,  aby spravodlivosť mohla byť vykonaná pre všetkých rovnako. Ja som niekde čítal, že prečo NAKA konala až teraz. My sme mali v parlamente brannobezpečnostný výbor, tajné rokovanie, kde prezident Policajného zboru Lučanský informoval poslancov o tom, čo všetko museli vykonať. Trvá to nejaký čas a toto bol výsledok toho. Polícia, podľa mňa, koná. Dôverujem im. Ten zákon, ktorý sme dali do Národnej rady, podľa ktorého je prezident policajného zboru je päť rokov prakticky neodvolateľný, zapríčinil to, že niektorí už sedia. Bašternák bol vyšetrovaný, polícia povedala, že je všetko v poriadku. Nastúpil Lučanský a už aj Bašternák sedí," vyjadril sa k problematike Béla Bugár, líder strany Most-Híd. 

Andrej Kiska sa tak jednoznačne v prospech prezidenta policajného zboru nevyjadril. Tvrdí, že pod vedením Lučanského sa niektoré veci pohli, ako napríklad, že došlo k očiste NAKY. Na druhej strane mu vytkol, že rastie počet zástancov extrémizmu, lebo ľudia sa necítia bezpečne. "To, že prezident policajného zboru  povedal, že sa nebude zaoberať vyšetrovaním únosu vietnamca, čo pravdepodobne zinscenovala strana Smer na čele s Kaliňákom, to bolo pre mňa veľkým prekvapením," dodal Andrej Kiska. Rovnako mu nepríde v poriadku, ak policajného prezidenta zvolí polovica parlamentu, ale na jeho odvolanie treba trojpätinovú väčšinu. Podľa jeho názoru nesie za daný rezort zodpovednosť minister vnútra.

Béla Bugár ale oponuje, že Kiska v minulosti kritizoval práve to, že Kaliňák riadi Gašpara a toto nechcú. "Ty si šiel s človekom do vlády, ktorý aj s Ficom celý proces na Hedvigu Malinovú zinscenovali. Nemal si do tej vlády ísť, Kaliňák by nebol minister vnútra a Gašpar policajným prezidentom, toto je tvoja politická zodpovednosť," vypichol líder strany Za ľudí. "Ale čo by sa stalo, keby sme povedali, že nejdeme? Predčasné voľby by neboli. Bolo by to čo sme videli posledné tri schôdze, keď Smer a SNS hlasovali s ĽSNS, táto alternatíva by bola lepšia ako ísť do vlády a brzdiť túto vládu?" pýta sa politického kolegu Béla Bugár.

S menom Dobroslav Trnka sa spája aj meno Kočner, ktorý Trnku ovládal. Súhlasíte, že hlavnú politickú zodpovednosť za Kočnera má Smer?

Kočner podľa Bugára nevznikol teraz a keby to boli vedeli v roku 2016 a nie až po Kuciakovej vražde, tak by sa ináč rozhodli. "Vtedy, keď sme my boli vo vláde sa bál ísť Andruskó k policajtom. Vtedy, keď sa stala vražda, tak sme mali dve možnosti - buď vystúpime alebo spustíme procesy, že Lučanský má voľnú ruku. Odvtedy vidíme, že padajú sudcovia, že museli odísť niektorí z generlánej prokuratúry a Jankovská musela odísť," povedal Béla Bugár. 

"Vďaka vášmu rozhodnutiu tam bol Kaliňák ďalšie dva roky, Fico tam bbol predsedom ďalšie dva roky. Keby ste vy dodržali sľub, že určite so Smerom do vlády nepôjdete, tak ja sa plne prikláňam k názoru, že vy ste mohli povedať, nie nevojdeme, vláda sa nebude vytvárať. To je aj na úlohe prezidenta a ja nezabudnem, ako vás Sulík prosil, aby ste nešli s nimi do vlády, aby ste vytvorili normálnu vládu," reagoval líder strany Za ľudí. "Ale to sa stalo, lebo Sulík nevie počítať. 72 poslancov mi povedz, ako by mohlo podporiť vládu. Vláda potrebuje 76," oponuje hlava strany Most-Híd. 

Andrej Kiska sa viackrát počas relácie vrátil k tomu, ako mal Bugár tvrdiť, že do vlády so Smerom nepôjde a dokonca sa ho na to mali neustále pýtať aj novinári. Avšak líder strany Most-Híd sa nedal zneistiť a jednoducho odpovedal, že klamú.

Pokladá Andrej Kiska Bélu Bugára za súčasť mafie?

"Nie, určite nie," rozhodne odpovedal líder strany Za ľudí. Vyčíta mu ale, že pomohol Smeru, aby vládol ďalšie štyri roky. "Musím hlboko nesúhlasiť s tým, že Slovensko je mafiánsky štát. Ja viem, čo je mafia. Kým iní zbohatli, kým iní dávali pôžičky, ja som bojoval proti mafii. My sme pomohli, ešte s jednou redaktorkou pánovi ex-ministrovi vnútra Pitnerovi, aby ich dostal do basy. Opýtaj sa hocikoho na južnom Slovensku, tí vedia, čo je mafia. To, že v niektorých inštitúciách boli mafiánske spôsoby s tým súhlasím, ale štát nie je mafiánsky," oponuje šéf strany Most-Híd. 

Ľudia zo Smeru nazývajú Kisku daňovým podvodníkom, pohla sa niekde jeho kauza?

Podľa jeho slov je krásnym príkladom toho, ako funguje mafiánsky štát. "Ľudia ako Bödör, Gašpar, Kaliňák, Fico presne vedeli povedať, že ty budeš vinný, lebo my sme sa tak rozhodli. A ty, hoci si ukradol stovky miliónov, tebe sa nestane nič, ty ma dokonca môžeš volať šéf, lebo Kočner nazýval Fica šéfom. Tebe sa nič nestane. Ja som poukázal na Vadalu, na talianskeho podnikateľa, o ktorom chodili správy zo SIS o mafii a nedialo sa nič, lebbo ho Kaliňák s Ficom kryli. Pretože Vadaloví ľudia robili na Úrade vlády. Až potom, keď zabili dvoch mladých ľudí, sa zrazu aj u nás ľady pohli a Vadala sedí vo väzení. To budeme stále čakať, kým niekoho zabijú, kým mafiánov zavrieme," pýta sa Andrej Kiska. 

Ďalej Andrej Kiska tvrdí, že aj jeho obvinenie je na politickú objednávku, keďže dvaja vyšetrovatelia ukončili vyšetrovanie a povedali, že sa nič nestalo. "Každý jeden normálny človek by povedal, že je to vykonštruovaný hnusný politický proces. Pán predseda (Bugár) bol jedným zo svedkov toho, ako sa ma Fico snažil vydierať, že keď ho nechám byť predsedom Ústavného súdu, všetko sa stratí," dodal bývalý prezident Andrej Kiska. "Toto prvýkrát počujem," zareagoval Bugár na to, že sa všetko stratí, ale potvrdil, že Fico sa dožadoval predsedníctva Ústavného súdu. "Môžme sa baviť aj o veciach, ktoré odzneli medzi štyrmi očami, ale musím ešte povedať, že problém je v tom, že veľa ľudí na Slovensku má daňové delikty. To, že sa on dostal okamžite na svetlo Božie je, lebo je verejný činiteľ," tvrdí Béla Bugár. Avšak Kiska oponuje, že nikdy na Slovensku nebol obvinený žiadny podnikateľ. 

Opozičné sily by mali dokopy 73 kresiel, to nestačí na koalíciu. Mal by Kiska radšej v koalícii Bugára alebo Kolára?

Najdôležitejšie podľa lídra Za ľudí je, či demokratická opozícia dokáže vyskladať vládu alebo či Smer bude vládnuť s fašistami a SNS. "Pokiaľ päť strán nebude mať dostatok hlasov, požiada Borisa Kollára, aby do koalície vošiel. Ale je pravdou, že Smer spolu s fašistami a SNS podľa žiadnych prieskumov vládu nevytvoria. Pri tomto rozložení síl Béla Bugár v parlamente nie je," objasnil Kiska. 

Prečo by voliči mali radšej voliť Most-Híd, ako radšej zoskupenie maďarských strán?

"Je to jednoduché. Strana Most-Híd vždy chcela otvorené európske demokratické Slovensko. Vždy sme zabezpečovali stabilitu vlády, ktorá zabezpečí, že nebude etnické napätie, že nebude politický extrémizmus a nacionalizmus. Nám nikto z Maďarska nediktuje. My sme sa s SMK dohodli. Na sneme dovolili 20 ľudí za Most a 20 za SMK a v utorok to SMK odmietlo. Kto im volal za dva dni," podotkol Béla Bugár a dodal, že demokratická opozícia, a pritom jeden predseda je daňový podvodník, nemyslel Andreja Kisku. Usvedčený daňový podvodník, len desať rokov už prešlo a druhý mal mať styky s mafiou a tretí mal rokovať s Kočnerom o tom, kto bude generálny prokurátor.  

Jedna vec programu, ktorú politici sľubujú vo vláde presadiť

Béla Bugár ako príklad uviedol, že ak chceme v zaostalých regiónoch zabezpečiť napríklad dostatok práce, tak treba zmeniť dotačnú politiku pre pôdohospodárov, "Budú dostávať väčšinu peňazí na základe toho, koľko pracovných miest vytvoria. A nie na základe toho, koľko hektárov pôdy nechajú niekým obrábbať," doplnil líder strany Most-Híd. 

Andrej Kiska z ostra povedal, že zdania všetok majetok mafiánov: "Ľudia, ktorí nevedia zdokladovať majetok oň prídu, lebo tí ľudia, ktorí okradli našu krajinu, vykazujú nulové príjmy a majú obrovské vily a obrovské autá." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy