Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobroslava Trnku obvinila NAKA zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Zostáva v cele policajného zaistenia
Zdielať na

Dobroslava Trnku obvinila NAKA zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Zostáva v cele policajného zaistenia

HAMULIAKOVO / Polícia zasahovala v dome Dobroslava Trnku. Podľa informácií TV JOJ prišli technici a 5 služobných áut. Trnku následne previezli na NAKA v Nitre. Bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku už obvinil vyšetrovateľ NAKA zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Informáciu pre TV JOJ potvrdil zdroj z prostredia vyšetrovania.

Podľa informácií TV JOJ, bývalá prokurátorka Eva Mišíková nebude ďalej zastupovať bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku po jeho zadržaní. Informácia ju prekvapila počas rannej prechádzky, kedy jej volali z Národnej kriminálnej agentúry. Trnka si bude musieť zháňať nového právneho zástupcu. "Viem o tom, volali mi z NAKA. Ja to nepreberiem," uviedla Mišíková. "Pre mňa je to definitívne uzavreté. Oni mi ráno volali... Bola som ráno so psom vonku, človek rozjíma a naraz príde takáto informácia alebo takýto telefonát, že tu je NAKA, že zadržali sme. Tak som bola prekvapená, že ma volajú," Mišíková ale uviedla, že to predpokladala.

Dobroslava Trnku previezli z Hamuliakova do Nitry na pobočku Národnej kriminálnej agentúry krátko pred 9:00. 

Dobroslav Trnka zostáva v cele policajného zaistenia:

Zaistenie ex-generálneho prokurátora Trnku podľa informácií TV JOJ súvisí s kauzou Tipos a Lemikon. Dobroslav Trnka mal úmyselne dohadovacie konania. Ranný zásah u Trnku priamo súvisí aj s videom, ktoré zhotovil ešte ako generálny prokurátor kamerou, ktorá bola zadržaná u Mariana Kočnera a je súčasťou prípadu vo vražde Jána Kuciaka. Ministra Počiatka nakrúcať Trnka utajene vo svojej pracovni.

Bývalý minister financií Ján Počiatek sa vyjadril pre TV JOJ:

"V súvislosti so spomínanou nahrávkou som bol vypovedať ako svedok ešte pred Vianocami. Mal som možnosť si vypočuť jej relevantnú časť v celku a je z nej evidentné, že od generálneho prokurátora som chcel len to, aby verejnosti zrozumiteľne vysvetlil, že až zmenou zákona nadobudol novú kľúčovú právomoc a jasne povedal, že predtým (pred novelou OSP) jeho mimoriadne dovolanie NEMALO odkladný účinok na právoplatný a vykonateľný rozsudok. Nenahováral som ho aby klamal, práve naopak, len aby zrozumiteľne komunikoval pravdu. Neviem odkiaľ máte tú fámu, že nežijem na Slovensku, pretože drvivú väčšinu času trávim na Slovensku," uviedol pre TV JOJ Ján Počiatek. 

"Dovolanie generálneho prokurátora (GP), ako mimoriadny opravný prostriedok, podľa vtedy platných zákonov NEMALO odkladný účinok na právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu proti Tiposu. Navyše to, či generálny prokurátor mimoriadne dovolanie podá alebo nepodá je iba na jeho rozhodnutí a nie je to jeho povinnosť. Existoval právoplatný a vykonateľný rozsudok proti Tiposu a bezprostredne mu hrozila exekúcia. Rozsudok navyše zakazoval aj používanie kľúčového know-how. Keby GP podal mimoriadne dovolanie aj okamžite NEMALO by odkladný účinok.

Práve z týchto dôvodov sa urýchlene prijala novela zákona, ktorá zaviedla automatický odklad vykonateľnosti rozsudku v prípade, že GP podá mimoriadne dovolanie (navyše aj to, že ho môže zdôvodniť až neskôr). Tým získal GP unikátnu právomoc, ktorú dovtedy NEMAL.

 Všetky kroky, ktoré sme podnikli smerovali k záchrane Tiposu a minimalizácii škôd zo sporu, ktorý sa ťahal roky. A to sa aj podarilo," doplnil Ján Počiatek. 

"Správa o zadržaní jedného z bývalých najmocnejších mužov v štáte, Dobroslava Trnku, je pre spravodlivosť na Slovensku prelomová. Platilo by to tiež o hociktorom inom štáte, kde by sa šéf prokuratúry ocitol za mrežami a čelil by rozhodovaniu o väzobnom stíhaní za trestnú činnosť. Aby mohol nastať v našej justícii skutočne očistný proces, potrebujeme poznať pravdu a tú sa, verím, dozvieme v spravodlivom procese s pánom Trnkom aj so všetkými ďalšími, ktorí sa s ním na zneužívaní spravodlivosti podieľali. Úlohou prokuratúry, súdov a polície aj naďalej zostáva vysporiadať sa s tými z vlastných radov, ktorých kredit vyvoláva oprávnené pochybnosti verejnosti a znižuje autoritu a dôveryhodnosť týchto inštitúcií. Každý krok k očiste dôveru posilňuje," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Koncom októbra na verejnosť uniklo video s Marianom Kočnerom

Koncom októbra bolo zverejnené video, zachytávajúce Dobroslava Trnku a Mariana Kočnera ako v kancelárii generálneho prokurátora inštalujú skrytú kameru.  Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal obvinenie na bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v spojitosti s kauzou Gorila. 

Svoje právomoci mal zneužiť v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila nekonal. Z nahrávky totiž priamo vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov v spojitosti s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný a súdený v prípade vraždy Jána Kuciaka. Rovnako je súdený v prípade kauzy Zmenky. 

​Informáciu o nahrávke ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. "Pričom tak konal v úmysle zadovážiť sebe a Marianovi Kočnerovi majetkový prospech a zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke," informovala o obvinení Dobroslava Trnku polícia Slovenskej republiky. ​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy