Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V tretí deň pojednávania vypovedal exsiskár Tóth. Kočnera so Zsuzsovou usvedčuje z objednávky vraždy
Zdielať na

V tretí deň pojednávania vypovedal exsiskár Tóth. Kočnera so Zsuzsovou usvedčuje z objednávky vraždy

PEZINOK / Osem a pol hodiny. Takto dlho v stredu trval výsluch svedka Petra Tótha na súdnom pojednávaní vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Pred 15-timi mesiacmi bol jedným z najbližších ľudí Mariána Kočnera. V stredu práve jeho spolu s Alenou Zsuzsovou usvedčuje z objednávky vraždy novinára.

"Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že títo dvaja ľudia spolu zosnovali a objednali vraždu Jána Kuciaka," uviedol Peter Tóth. V ranných hodinách prišiel do budovy Justičnej akadémie v Pezinku v utajení. Zrakom verejnosti aj samotných novinárov sa tak vyhol.


Ešte pred tým, ako sa dostal k slovu, v súdnej sieni podišiel k rodičom Jána a Martiny a niečo im potichu hovoril. Sudkyňa ho napomenula. "Ospravedlnil sa, že by sme prepáčili, že keby bol vedel, že na čo to pán Kočner, no, nebudem hovoriť, že pán Kočner, že na čo to Kočner použije, tak že by to nebol urobil," priblížila mama zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová. "Vôbec neviem, ako to mám prijať," reagoval otec zavraždeného Jána Jozef Kuciak. 

Podľa slov Zlatice Kušnírovej sa týmto gestom chcel len vyviniť, aby ho nespájali s vraždou. A práve o tej musel hovoriť aj vo svojej výpovedi. "Z 20. na 21. alebo z 21. na 22. februára 2018 v noci Marián Kočner cez aplikáciu Threema napísal, že dočasne pozastavuje činnosť tímu," uviedol Tóth. 

Sledovanie Kuciaka bolo márne 

V čase okolo vraždy Jána Kuciaka teda Marian Kočner podľa Tótha ukončil sledovanie novinárov. Jeden z nich bol zavraždený. A práve o sledovaní Jána Kuciaka hovoril, že bolo márne. "Ján Kuciak bol zachytený pri odchode z práce, išiel na autobusovú stanicu, potom išiel do Galanty, v Galante nastúpil do svojho prvého vozidla a odviezol sa do obce Veľká Mača. Tak sme vlastne zistili, že Ján Kuciak býva vo Veľkej Mači," poznamenal Tóth. 

O Mariánovi Kočnerovi hovoril Peter Tóth desiatky minút. Od 90-tych rokov, keď sa spoznali, až po súčasnosť. Zblížila ich aj nenávisť k novinárom. "My sme s Mariánom Kočnerom zdieľali na mnohé veci rovnaký pohľad. To musím povedať. Mali sme kritický názor na Slovenských novinárov, mali sme kritický názor na Slovenskú politiku," priznal. 

Toto všetko podľa Tótha rozoberali na dovolenke v Chorvátsku. Kočner mu mal povedať, že keby jedného novinára zastrelili, bol by pokoj. V aplikácii Threema ho Tóth oslovoval "Bratm". Napriek všetkému si pri otázkach Mariana Kočnera vykali.

Reč bola aj o motákoch

Teda o odkazoch, ktoré mu mal Marian Kočner po svojom zadržaní posielať z väzby. "Na tom jednom z tých motákov bolo teda napísané, že mám si vypýtať od rodiny, manželky, od pani Karolíny Kočnerovej staršej jeho mobilný telefón. Napísal tam presne, akú správu mám poslať osobe SIS Alino," upresnil Tóth. 

Dnes už vieme, že Alino SIS je Alena Zsuzsová. Tóth ďalej opisoval, ako spolu cez aplikáciu Threema komunikovali. To, že ide o Zsuzsovú, mu vraj došlo, až keď zadržali podozrivých Szabóa, Andruskóa a Marčeka. V ten večer bola ešte na slobode. Začala ho bombardovať množstvom textových správ. "Ona proste začala hovoriť, že potrebuje vedieť, či Marián Kočner, teda Ave, či nemá na cele nového spoluväzňa," dodal Tóth. Na druhý deň sa odmlčala. Kontaktu Alino SIS totiž napísal správu. Na tú však už nikdy nedostal odpoveď.

Situáciu priamo v pojednávacej miestnosti Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sledoval aj Rasťo Striško. Naživo prišiel s najaktuálnejšími informáciami, čo sa dialo až do posledných chvíľ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy